ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρδούβελης: Με τις τιμές του 2013 ο φόρος ακινήτων σε 4.000 οικισμούς

20:21 - 06 Αυγ 2014 | Οικονομία
Χαρδούβελης: Με τις τιμές του 2013 ο φόρος ακινήτων σε 4.000 οικισμούς
Ανακούφιση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εφαρμόζοντας τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.

Ο κ. Χαρδούβελης ανακοίνωσε ότι για 4.000 οικισμούς, στους οποίους κτίσματα και οικόπεδα είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, ο φετινός Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοσθεί με τις αξίες που υπολογίστηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας το 2013.

"Ο ΕΝΦΙΑ δεν βασίζεται στο εισόδημα, έχει δόση αυθαιρεσίας. Βασίζεται στο τι ιδιοκτησία έχεις, όχι τι εισόδημα έχεις. Πρέπει να το προσέξουμε. Είναι η πρώτη φορά που φορολογούνται οι εκτός σχεδίου εκτάσεις, για 4.000 οικισμούς δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες, είναι ένας νόμος για 6 εκατομμύρια φορολογούμενους", είπε.

"Βρέθηκε μία φόρμουλα για το πως θα βρεθεί η αντικειμενική αξία. Αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα. Αυτό, λοιπόν, δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη", τόνισε.

Οι αντιφάσεις της νέας ρύθμισης

Πάντως, η πρόταση Μαυραγάνη η οποία πιάνει και οικόπεδα τα οποία υπάγονται σε συμπληρωματικό φόρο ( σ.σ με αξία άνω των 300.000 ευρώ), ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα ένταση για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί μπορεί ο νέος ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος για τους 4.000 οικισμούς ανά την χώρα, από την άλλη θα είναι «τσιμπημένος» για τις εκτός σχεδίου περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος ο «λογαριασμός» με τα βάρη του ΕΝΦΙΑ να μεταφερθεί από τα χωριά στις μεγαλουπόλεις. Στελέχη πάντως του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εισήγηση Μαυραγάνη θα αφήσει εκτός τα οικόπεδα της Αττικής.

«Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, να διορθωθούν τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί στον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα το κάνουμε», παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο οποίος όμως δεν είπε τίποτα για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης. Δηλαδή αντί για 31 Αυγούστου αυτή να εξοφληθεί 30 Σεπτεμβρίου.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά τις διαστάσεις τις οποίες πήρε το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, έδωσε εντολή στον Γκίκα Χαρδούβελη να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών της γης στα περσινά επίπεδα, όπως αυτές καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013.
Το στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση είναι να διορθώσει άμεσα τα κραυγαλέα λάθη του ΕΝΦΙΑ «για να μπορέσει να μαζευτεί η ζημιά που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μεγάλη», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδια στελέχη με γνώση της όλη διαδικασίας. Σε αυτή την βάση δεν πρέπει να λησμονείται ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδόθηκαν δύο μήνες αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν εκδώσει την απόφαση για τις μειώσεις και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τους οικονομικά αδύναμους αλλά και για πολύτεκνους και ανάπηρους.
Στο μεταξύ,  η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά εφαρμογή συντελεστή 0,5 για τα κενά ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία δεν αποφέρουν κανένα έσοδο ή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ενώ το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο και με την εξέγερση των λογιστών. Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος Λογιστών έστειλε μήνυμα πως θα αρχίσει να χρεώνει για κάθε εκτύπωση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ, ενώ από τα σχόλια λογιστών που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο προκύπτει ότι ήδη κάποιοι λογιστές χρεώνουν 2 ευρώ την εκτύπωση κάθε εκκαθαριστικού...

Τελευταία τροποποίηση στις 22:37 - 06 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.