ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: Ραντεβού ...το Σεπτέμβρη με τη νέα εκκαθάριση

00:01 - 09 Αυγ 2014 | Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Ραντεβού ...το Σεπτέμβρη με τη νέα εκκαθάριση
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Εσόδων να ξεκινήσει την αποστολή των διορθώσεων του ΕΝΦΙΑ, ενώ το ίδιο διάστημα θα ανοίξει και η ηλεκτρονική «πύλη» στο Τaxisnet για τις αλλαγές στο Ε9.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής (26 Αυγούστου), με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τις νέες προσαρμογές που καθίστανται αναγκαίες ειδικά για τους φορολογούμενους που διατηρούν ακίνητα σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι πρώτοι οικισμοί που θα ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις θα είναι οι 4.000 που βρίσκονται σε 457 δήμους της χώρας, και για τους οποίους υπήρξε η σχετική απόφαση από τον Γιώργο Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ακίνητα σε αυτές τις περιοχές, είδα τον ΕΝΦΙΑ, που τους αντιστοιχεί «φουσκωμένο» μια και υπολογίστηκε με βάση τις τιμές ζώνης όμορων περιοχών και όχι με βάση τις τιμές που είχε ορίσει τον Ιούνιο του 2013 το υπουργείο Οικονομικών για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011-2013.

«Οι περυσινές τιμές θα επιστρατευθούν μόνο προς όφελος των φορολογουμένων (δηλαδή, όπου είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος) και αυτό θα ισχύσει και για το λεκανοπέδιο της Αττικής» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τονίζουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να επηρεάσουν μόνο τις περιοχές που αυξήθηκε ο φόρος, κύριος και συμπληρωματικός (οικόπεδα άνω των 300.000ευρώ)σε σχέση με πέρυσι και όχι αυτές που ο φόρος μειώθηκε.

Ωστόσο γνώστες της αγοράς συστήνουν ... υπομονή μέχρι το α΄ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όπου θα φανεί αν η απόφαση Μαυραγάνη θα αποβεί σε όφελος των φορολογουμένων, Ωστόσο μεγάλη αγωνία έχει κυριεύσει τους οικοπεδούχους της Αττικής καθώς υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθούν εκ νέου.

Ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις αξίες του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013, ενώ ο στόχος είναι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ να μην πέσουν κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ όπως προβλέπει το μνημόνιο. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν θα φθάνουν τα 3,2 δις. ευρώ.

Η πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου (χρονικό διάστημα ιδιαίτερα ασφυκτικό σε σχέση με την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού) και η τελευταία τέλος Ιανουαρίου. Εξετάζεται να υπάρξει και 6η δόση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, για την οποία πιέζει το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο ήδη η όλη κατάσταση έχει πάει τις εισπράξεις πίσω και αυτό δημιουργεί έστω και διαδικαστικά προβλήματα στην πιστή τήρηση του προϋπολογισμού, που θα αποτελέσει και τον οδηγό για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το Σεπτέμβρη.

Παγώνουν οι επιστροφές φόρου

Παράλληλα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των φορλογουμένων έχουν ήδη «παγώσει» οι επιστροφές φόρου μέχρι να ολοκληρωθεί η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Σχετική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στις Εφορίες και τονίζει ότι οι πολίτες που δικαιούνται επιστροφή φόρου για να την λάβουν, θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι. Με δεδομένο όμως το μπάχαλο γύρω από τον ΕΝΦΙΑ κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους που περίμεναν να λάβουν την επιστροφή φόρου, δεν είναι φορολογικά ενήμεροι. Συνεπώς για όσο διάστημα εκκρεμεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να δοθεί ενημερότητα, άρα δεν μπορεί επίσης και να πιστωθεί η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν στις εφορίες για να εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, δεν κατάφεραν να καρπωθούν την επιστροφή φόρου. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο νόμος δεν προβλέπει την παραμικρή έκπτωση για τυχόν περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής του φόρου. Συνεπώς, τώρα στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί άλλη μια τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα κάποιας έκπτωσης σε όσους θελήσουν να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ, χωρίς να περιμένουν την μηνιαία καταβολή των δόσεων.
Έως τότε, όσοι επιλέξουν να αποδώσουν εφάπαξ το φόρο ακίνητης περιουσίας στο δημόσιο, θα περιμένουν να καρπωθούν την έκπτωση στο μέλλον, σε κάποιον άλλο φόρο με τη λογική του συμψηφισμού.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 21:49 - 08 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.