ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσικό εμπάργκο: Φόβοι & για μελλοντικό μποικοτάζ- Σε μια κλωστή κρέμονται ελληνικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

00:01 - 12 Αυγ 2014 | Οικονομία
Ρωσικό εμπάργκο: Φόβοι & για μελλοντικό μποικοτάζ- Σε μια κλωστή κρέμονται ελληνικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ
Το πλήγμα για τους Έλληνες από το Ρώσικο εμπάργκο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι φθάνει η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα.

Χωρίς να αμφιβητείται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση το έχουν οι Έλληνες παραγωγοί, λόγω της οικονομικής τους εξάρτησής από την Ρωσία, καθώς σε αυτή κατευθύνουν πάνω από το 70% της εγχώριας παραγωγής τους σε φρούτα και λαχανικά, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα πρόβλημα έχουν όλες οι ελληνικές επενδύσεις που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα. Ο εν λόγω επενδύσεις υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, από τις περίπου 70 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια.

empa110814

 

Και μολονότι μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο αναλύονται συνεχώς οι απώλειες για τους Έλληνες παραγωγούς, δεν έχει γίνει καθόλου λόγος για ελληνικές εταιρείες τροφίμων, που έχουν συστήσει εκεί θυγατρικές, αλλά τις προμηθεύουν από την Ελλάδα. Ένα εύλογο ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται είναι μήπως οι σχετικές προμήθειες "κολλούν" στην περιβόητη λίστα του Πούτιν.

 

Ωστόσο, ο βασικότερος λόγος που βάζει πλέον ερωτηματικό στις ελληνικές επενδύσεις - όπως και στις αντίστοιχες των άλλων δυτικοευρωπαϊκών κρατών- πηγάζει από την ψυχολογία των Ρώσων και την πεποίθησή τους ότι ο Ρώσος πρόεδρος τα έχει όλα καλώς καμωμένα και μπορεί πράγματι να βοηθήσει την χώρα να ανακτήσει την αίγλη της ως "μεγάλη δύναμη".

 

Στοιχείο που επιβεβαιώνει την δύναμη του Ρώσου προέδρου στον λαό του είναι ότι ποτέ από το 2002 δεν έχει πέσει η δημοτικότητά του κάτω από το 60%, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 66% των Ρώσων δήλωσε ότι στις προεδρικές εκλογές του 2018 θα ψηφίσει τον Πούτιν. Η προσήλωση αυτή στον Πούτιν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο του κινδύνου από ένα μελλοντικό μποικοτάζ των Ρώσων συνολικά σε προϊόντα δυτοκοευρωπαϊκής προέλευσης ή κουλτούρας.

emparg110814

 

Από τη Μόσχα έγινε γνωστό ότι η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση καθώς και πρέσβεις χωρών της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για τις δυνατότητες αύξησης των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ, "είναι δυνατή η γρήγορη και ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών προϊόντων διατροφής από την Τουρκία, μάλιστα τόσο των παραδοσιακών, όπως για παράδειγμα λαχανικών και φρούτων, όσο και νέων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα", ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον και για εισαγωγές ψαρικών, θαλασσινών και κρέατος.

 

Ανεξάρτητα από τα όποια εμπόδια, η Ρωσία και συνολικά η Τελωνειακή Ένωση των 170 εκατομμυρίων καταναλωτών εξακολουθεί να "μαγνητίζει" τους εξαγωγείς του κόσμου λόγων των τεράστιων προοπτικών που έχει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν το 2% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα ενισχύεται μέρα με τη μέρα.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 12 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.