ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου για την εκτίμηση των απωλειών... στο Ρωσικό μέτωπο

00:01 - 12 Αυγ 2014 | Οικονομία
Αγώνας δρόμου για την εκτίμηση των απωλειών... στο Ρωσικό μέτωπο
Το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι έλληνες παραγωγοί από την απαγόρευση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά προσπαθεί να διακριβώσει η Ελληνική κυβέρνηση, ώστε να τεκμηριώσει στην ΕΕ τα οποιαδήποτε αιτήματα αποζημιώσεων.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές απο το εμπάργκο που προσεγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αυτές μπορεί να φτάσουν και τα 230 εκατομμύρια εφόσον συνυπολογιστουν κι άλλες παράπλευρες απώλειες.

 

Την ίδια ώρα, στη λήψη έκτακτων μέτρων για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια των χωρών που πλήττονται, ανάμεσα τους και η Ελλάδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνοντας το ποσοστό των ποσοτήτων προϊόντων που θα μπορούν να αποσύρονται και να διανέμονται δωρεάν από το 5% στο 10%.

apo110814

 

Πάντως τη Δευτέρα, σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, και των υφυπουργών Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, έγινε μια καταγραφή των κινήσεων που έχουν ήδη γίνει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την απαγόρευση των εξαγωγών στην ρωσική αγορά.

 

Όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών. Μάλιστα, τόνιζαν ότι τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κομισιόν υπέρ των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι Ευρωπαϊκό.

 

"Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες. Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότηταείναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες", έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη.

 

apozimios110814

 

Επίσης, σε άλλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, διαπιστώθηκε οι ζημιές από την επιβολή των ρωσικών κυρώσεων υπολογίζονται στα 80 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 170 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυτή την περίοδο. "Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον ευρωπαίο Επίτροπο. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με την ελληνική πρεσβεία στην Μόσχα αλλά και με τον ομόλογο μου στην Ρωσία. Παρακολουθούν το θέμα και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας μετά το τέλος σύσκεψης που συγκάλεσει ύστερα από εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των παραγωγών εκφράζουν την ανησυχία τους υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι το μπλόκο των περίπου 2,3 εκατ. τόνων οπωροκηπευτικών προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ προς τη Ρωσία προκαλούν πιέσεις στις τιμές , οι οποίες αναμένεται να γίνουν ισχυρότερες εφόσον τα προϊόντα αυτά αναζητήσουν αγοραστές εντός της ΕΕ.

 

Στόχος είναι να εξευρεθεί λύση που θα αφορά τη διάθεση των προϊόντων σε άλλες αγορές τόνιζαν, τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και γι' αυτό υπάρχει ανησυχία στην ελληνική πλευρά πως οι τελικοί χαμένοι θα είναι χώρες όπως η Ελλάδα.

 

Την ίδια ώρα με τα ψυγεία τους γεμάτα με χιλιάδες τόνους αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών επιστρέφουν στην Ημαθία και την Πέλλα δεκάδες νταλίκες-ψυγεία, που είχαν ξεκινήσει για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες.

apozimiosei110814

Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας είχαν αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, που μετέφεραν περίπου 20 τόνους προϊόντων το καθένα. Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας και συγκεκριμένα από τις αρχές του μήνα είχαν αναχωρήσει 50 φορτηγά.

 

Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, συζητήθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης, που συγκάλεσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθούν οι έλληνες μεταφορείς για τις ζημιές που έχουν προκύψει από το ρωσικό εμπάργκο.

 

Γ. Αλεξάκης

apozimioseis110814

Τελευταία τροποποίηση στις 23:54 - 11 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.