ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Αθανασίου: Άσυλο η κατοικία

18:48 - 12 Αυγ 2014 | Οικονομία
Χ. Αθανασίου: Άσυλο η κατοικία
Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα που έχει προκύψει μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την κατ' οίκον έρευνα από όργανα των φορολογικών αρχών.

Ειδικότερα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι η "η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας" .

 

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι "το επιτρεπτό της κατ' οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματός μας με το οποίο διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας". "Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ", συμπληρώνει.

 

Η εν λόγω γνωμοδότηση έχει θορυβήσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ως έδρα την κατοικία τους, καθώς προτείνεται η διενέργεια ελέγχων σε αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή οφειλών, χωρίς να απαιτείται η παρουσία δικαστικού λειτουργού.

 

Να σημειωθεί ότι με μικρή πλειοψηφία (14 - 10) η Ολομέλεια του ΝΣΚ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία "για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων".

 

Τελικά, το υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό πως παρέπεμψε το θέμα στον Άρειο Πάγο. Σε σχετική του ανακοίνωση ανέφερε πως η σχετική γνωμοδότηση "λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί".

 

Επιφυλάξεις για το ζήτημα έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς αναφέρει - μεταξύ άλλων- πως "είναι προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.