ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευνοϊκές αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής του ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις

10:49 - 14 Αυγ 2014 | Οικονομία
Ευνοϊκές αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής του ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις
"Ανάσα" σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, που στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, θα προσφέρει το νέο σύστημα για την εξόφληση του ΦΠΑ που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", η ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ είτε για συναλλαγή που έχουν με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, θα μπορούν να μην τον αποδώσουν έως ότου εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.

Εκτιμάται ότι η σχετική διάταξη θα είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ στην πρώτη φάση της εφαρμογής της θα αφορά τις συνναλλαγές χονδρικής για όσους έχουν κύκλο εργασιών έως 500.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δοκιμάσουν το νέο σύστημα και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να βγουν απ' αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο. Είναι προαιρετικό.
Όσοι ενταχθούν θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία, όπου θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό τους ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.
Θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση, για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ. 
Στο νέο σύστημα δεν θα μπορούν να ενταχθούν όσοι δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών - προμηθευτών κατά τις δύο προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους και όσοι έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής.

Επίσης, όσοι έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:11 - 14 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.