ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσικό εμπάργκο: Αγωνία και για τις ελληνικές εξαγωγές ιχθυοκαλλιέργειας

12:21 - 14 Αυγ 2014 | Οικονομία
Ρωσικό εμπάργκο: Αγωνία και για τις ελληνικές εξαγωγές ιχθυοκαλλιέργειας
Εντατικές προσπάθειες προκειμένου να εξαιρεθούν από τη Ρωσία τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας στη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών, καταβάλλει ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργητών σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "οποιαδήποτε απαγόρευση εξαγωγών, έστω και προσωρινή, θα έχει ως αντίκτυπο την οριστική απώλεια της συγκεκριμένης αγοράς και την παράδοσή της στους ανταγωνιστές μας".

Επιπλέον, προστίθεται, "αυτή η εξέλιξη θα ακυρώσει τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Ελληνικών και Ρωσικών υπηρεσιών, προκειμένου τα Ελληνικά προιόντα να πληρούν όλες τις Ρωσικές υγειονομικές απαιτήσεις, οι οποίες σε κάποια θέματα είναι αυστηρότερες ακόμα και των κοινοτικών".

Σημειώνεται ότι από το 2013, ο διαρκώς αυξανόμενος ανταγωνισμός, κυρίως από τη πλευρά της Τουρκίας, οδήγησε στην απώλεια σημαντικού μεριδίου αγοράς και οι εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά υποχώρησαν στους 2.500 τόνους, από 7.500 τόνους το 2011.

Σε αυτό συνέβαλε και η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2013, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξάγωγες κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Έτσι, λοιπόν, ενώ το 2010 το ελληνικό ψάρι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% της κατανάλωσης τσιπούρας και λαυρακίου στην Ρωσσία, φέτος έχει κατρακυλήσει στο 10% περίπου.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:48 - 14 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.