ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις γεωτρήσεις κρίνουν το έργο για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Κύπρο

13:06 - 18 Αυγ 2014 | Οικονομία
Τέσσερις γεωτρήσεις κρίνουν το έργο για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Κύπρο
Τέσσερις γεωτρήσεις, που μπορεί να αυξηθούν σε έξι, έχει στο πρόγραμμα της η ιταλική ΕΝΙ για τα θαλάσσια "οικόπεδα" στην κυπριακή ΑΟΖ και από τα αποτελέσματά του, θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η ικανότητα της Κύπρου για να προχωρήσει με ταχύτητα το έργο του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου.

Όλες τις γεωτρήσεις θα πραγματοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 10000, το οποίο την Τρίτη βρισκόταν στις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής με προορισμό το Λας Πάλμας.

Σύμφωνα με το SigmaLive, οι τέσσερις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ αφορούν δύο το οικόπεδο 9, μία το ερευνητικό οικόπεδο 3 και μία το ερευνητικό οικόπεδο 2.

Στο οικόπεδο 2, η γεώτρηση, υπό το κωδικό όνομα "Zenon", γίνει στην περιοχή Tiamat σε βάθος 2.000 μέτρων περίπου και κάθετο συνολικό βάθος 6.200 μέτρων.

Στο οικόπεδο 3, η διερευνητική γεώτρηση "Kinyras" θα γίνει στην περιοχή Sphinx στο ίδιο βάθος με την γεώτρηση Zenon.

Στο 9 θα γίνουν δύο ερευνητικές γεωτρήσεις ("Αmathusa" και "Onasagoras"). Η δεύτερη θα γίνει στην περιοχή Jason που απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή και η πρώτη στην περιοχή έρευνας Thesus που επίσης απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή. Το βάθος των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 9 υπολογίζεται το ίδιο με αυτές στα οικόπεδα 2 και 3.

Οι περιοχές Jason, Tiamat, Theseus και Sfinx έχουν προσδιοριστεί μετά την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων σεισμικής έρευνας λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και το σχήμα του αποταμιευτήρα και διερευνήθηκαν περαιτέρω μέσω γεωφυσικών ερευνών και περιβαλλοντικών δειγματοληψιών.

Οι γεωτρητικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από το Saipem 10000 θα διαρκέσουν περίπου 80 συνεχόμενες ημέρες (συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης, της χωροθέτησης, της διάτρησης, της διακοπής εργασιών και της αποχώρησης).

Οι γεωτρητικές εργασίες θα υποστηρίζονται από σκάφη ανεφοδιασμού και ελικόπτερα. Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη φάση "δοκιμές παραγωγής".

Τελευταία τροποποίηση στις 16:23 - 18 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.