ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Δίνει 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά εξαιρεί τα ροδάκινα

16:45 - 18 Αυγ 2014 | Οικονομία
ΕΕ: Δίνει 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά εξαιρεί τα ροδάκινα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα να αποδεσμεύσει περίπου 125 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη παραγωγών συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών που πλήττονται από εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία για ένα χρόνο, σε ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα.

Ωστόσο, στα υποστηριζόμενα προϊόντα δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα, που ενδιαφέρουν τους έλληνες παραγωγούς, αλλά ορισμένα οπωροκηπευτικά των οποίων η παραγωγή είναι σε εξέλιξη.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αποζημιώσεις θα αφορούν φρούτα και λαχανικά που "δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη άγουρα (πρώιμη συγκομιδή)" και τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 18 Αυγούστου. Πρόκειται για καρότα, τομάτες, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια. Συνεπώς, η οικονομική στήριξη δεν θα αφορά ποσότητες που έχουν ήδη περισυλλεγεί και "μπλοκαριστεί" από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών.

afrouta180814

 

"Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ", διευκρίνισε ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία. "Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης", εξήγησε.

 

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

 

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

 

Σημειώνεται πως η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών διατροφικών προϊόντων προς Ρωσία υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:37 - 18 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.