ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα κοινοτικά μέτρα για τα ροδάκινα- Μέχρι 30 εκατ. θα διαθέσει η ΕΕ για ροδάκινα & νεκταρίνια

18:23 - 18 Αυγ 2014 | Οικονομία
Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα κοινοτικά μέτρα για τα ροδάκινα- Μέχρι 30 εκατ. θα διαθέσει η ΕΕ για ροδάκινα & νεκταρίνια
Διευκρινίσεις για το πακέτο των 125 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν τη Δευτέρα για τη στήριξη ευρωπαίων παραγωγών συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή, το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο. Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014. 

 

apozimiosei180814

 

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με σχετικές διευκρινίσεις, "τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου".

 

Όπως γίνεται γνωστό, μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014. 

 

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα για το πακέτο των 125 εκατ. ευρώ της Ε.Ε., το υπουργείο διευκρινίζει ότι "αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποζημιώσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν και οι παραγωγοί που δεν ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα λαμβάνουν όμως το 50% του αντιτίμου απόσυρσης που θα δίνεται στους οργανωμένους καλλιεργητές.

 

Εν τω μεταξύ, μέχρι 30 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ για ροδάκινα και νεκταρίνια, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της ιστοσελίδας euobserver.com.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της γεωργίας θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της ΕΕ με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων.

 

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι παραγωγοί μπορούν να αποσύρουν μέχρι το 5% της παραγωγής τους για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία, σε αντάλλαγμα για την αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

apozimiose180814

 

Τι λένε οι ροδακινοπαραγωγοί

 

Άμεση και δυναμική κινητοποίηση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών ώστε να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια απο την ΕΕ ως αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί με το ρωσικό εμπάργκο ζητεί ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

 

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ υπογράμμισε ότι οι ροδακινοπαραγωγοί στηρίζουν την κυβέρνηση, σε κάθε μορφής διεκδίκηση σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι μπορεί η ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ευπαθή προϊόντα μετά το ρωσικό εμπάργκο να μην αναφέρεται στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, αλλά - όπως είπε - ενόψει του ειδικού κανονισμού, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή για τα προϊόντα αυτά, απαιτείται εγρήγορση και σκληρή διαπραγμάτευση.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι η διάθεση ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ρωσικό εμπάργκο, αναφέροντας χαρακηριστικά ότι είναι ακατόρθωτο να διατεθούν ακόμα και 700 τόνοι εντός 20ημέρου στα κοινωφελή ιδρύματα. "Μπορεί κάποιος να μας πει τι θα γίνει με τις 10.000 τόνους αδιάθετου προϊόντος στις αποθήκες μας, αλλά και που θα πάνε ποσότητες άνω των 15.000 τόνων συνολικά που βρίσκονται ασυγκόμσιτα στα δέντρα", αναρωτήθηκε.

 

Ακόμα, επεσήμανε ότι όσοι δεν είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών - κυρίως στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης- δεν έχουν τη δυνατότητα διάθεσης των προιόντων τους σε κοινωφελή ιδρύματα, με αποτέλεσμα να πλήττονται ολοκληρωτικά.

 

Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην Αθήνα, όπου την Τρίτη αναμένεται να έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί, του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι, και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα.

  

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

 

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές με προορισμό τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπερεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

 

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις με τη Ρωσία καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:54 - 18 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.