ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Απομακρύνονται οι ξένοι επενδυτές από την Ελλάδα

12:21 - 19 Αυγ 2014 | Οικονομία
Bloomberg: Απομακρύνονται οι ξένοι επενδυτές από την Ελλάδα
Την καθοδική πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τη θεαματική στροφή της Ελλάδας στα μάτια των διεθνών επενδυτών μετοχών, επιχειρεί να εξηγήσει το Bloomberg.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρει πως ένας από τους δείκτες με την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη το 2013, μετά και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στον κόσμο, είναι σήμερα ένας από τους δείκτες με τη χειρότερη απόδοση, έχοντας απωλέσει το 21% της αξίας του, παρασυρθείς από την υποχώρηση τραπεζικών τίτλων. Οι πτώσεις των μετοχών "ψαλιδίζουν" αποδόσεις που από τις αρχές του 2012 προσέγγισαν το 200% με τη στήριξη των επενδύσεων από hedge funds, όπως η Paulson & Co. και η Third Point.

Μετοχές με τριπλάσια αποτίμηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν μέχρι στιγμής βρει στήριξη σε μια οικονομία που ετοιμάζεται να εξέλθει από μια ύφεση διάρκειας έξι ετών, σχολιάζει ο Peter Ganry, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Saxo Bank. Πλέον όμως οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες σε άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, πλήττουν τις επιχειρήσεις"Η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο των συναλλαγών πέρυσι, αλλά δεν νομίζω πως θα είναι και το χρόνου", εκτίμησε ο Garnry. "Οι επενδυτές που αναζητούν καλές αποδόσεις, θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού".

Απειλή για την ανάκαμψη το ρωσικό εμπάργκο

Το εμπάργκο που επέβαλε πρόσφατα η Ρωσία στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων ως αντίποινα για τις κυρώσεις που τής επιβλήθηκαν για την ανάμιξή της στην ουκρανική κρίση απειλεί να "εκτροχιάσει" την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει το Bloomberg. Η Ρωσία καταναλώνει περίπου το 25% της ελληνικής παραγωγής ροδάκινων και σχεδόν τις μισές από τις φράουλες.

Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας ανήλθε στα 9,13 δισ. δολάρια το 2013 και αφορούσε κυρίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

"O κίνδυνος η κατάσταση να πάρει λάθος τροπή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά είναι σημαντικός", λέει ο Matthew Beesley, που βοηθά στη διαχείριση 125 δισ. δολαρίων στην Henderson Global Investors Holdings. "Γι' αυτό όταν αγοράζεις ελληνικές μετοχές, θέλεις να σιγουρευτείς πως αγοράζεις αυτές τις επιχειρήσεις με έκπτωση".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:45 - 19 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.