ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι φοροελαφρύνσεις... "περνούν" από το Παρίσι: Τα σενάρια για την ανακούφιση των φορολογουμένων- Ποια ισοδύναμα θα απαιτηθούν

00:11 - 26 Αυγ 2014 | Οικονομία
Οι φοροελαφρύνσεις... "περνούν" από το Παρίσι: Τα σενάρια για την ανακούφιση των φορολογουμένων- Ποια ισοδύναμα θα απαιτηθούν
Εντατικές πρόβες στα βήματα του tango που θα χορέψει με την τρόικα στο Παρίσι, στις επικείμενες συναντήσεις που ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου, κάνει η κυβέρνηση, η οποία θα προσπαθήσει να ανοίξει προσεκτικά τον οδικό χάρτη φοροελαφρύνσεων που έχει υποσχεθεί, παρουσιάζοντας στους ελεγκτές ισοδύναμα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσει το πράσινο φώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση των αδικιών στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση από 25% έως 30% φέτος στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ενώ εξετάζεται η έκπτωση να φθάσει στο 50% το 2015.

 

Επιπλέον, μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχει ληφθεί η απόφαση και για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε η διάθεσή του να γίνει με μειωμένη τιμή, ενώ παράλληλα, εξετάζεται η σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, με την πρόθεση της κυβέρνησης, αυτή να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015, σε πρώτη φάση με μείωση κατά 2 μονάδες όλων των συντελεστών φυσικών προσώπων.

aelafrinsi250814

 

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και εισήγηση για τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης έχει αναθέσει στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων να του ετοιμάσει μελέτη με τις επιπτώσεις από την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στις τιμές των προϊόντων, κυρίως στο "καλάθι της νοικοκυράς", αφού τα τρόφιμα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 13%. Πάντως, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ 15,5% θα είχε ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος.

 

Η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη, τη μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς κατά 50%, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις, με στόχο την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15%, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μηδενικά εισοδήματα.

 

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του αποκαλούμενου "κοινωνικού πακέτου" θα πρέπει να γίνει με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, με πρώτο στη λίστα την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και απαλλαγών από το ΦΠΑ - όπως για παράδειγμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά -, την κατάργηση ειδικών φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις, αλλά και των υπολοίπων φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων.

aelafrins250814

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.