ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρένο στην αγορά, χαμηλές πτήσεις για τον δείκτη

15:52 - 02 Σεπ 2014 | Οικονομία
Φρένο στην αγορά, χαμηλές πτήσεις για τον δείκτη
Μαζεύεται ο γενικός δείκτης από τα υψηλά ημέρας που ήταν οι 1.174 μονάδες, στα επίπεδα των 1.164 μονάδων και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα χαμηλές, λίγο πάνω από τα 42,6 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση που πραγματοποιείται σήμερα στο Χ.Α. οφείλεται κυρίως στο ρίσκο που αναλαμβάνουν Έλληνες επενδυτές, και λιγότερο ξένοι, παρά τις θετικές συστάσεις οίκων, όπως της JP Morgan και της Morgan Stanley.

 

Οι Έλληνες επενδυτές, με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται μέσω των FT για ανάπτυξη 1% φέτος στη χώρα μας, αποτελούν τα απτά σημάδια εξόδου της χώρας από το τέλμα. Αυτό σε συνδυασμό με την διοχέτευση ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών με αφορμή τη χρηματοδότηση ύψους 9,4 δις. ευρώ προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι θα αλλάξει και το τοπίο στη ρευστότητα των εισηγμένων.

 

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, προβλέπεται ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει την τραπεζική κερδοφορία. Mε βάση τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 347 εκατ. ευρώ από το κόστος χρηματοδότησής τους, με την Τρ. Πειραιώς να εξοικονομεί έως και 123 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank έως 86 εκατ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank έως και 69 εκατ. ευρώ έκαστη.

 

Τα κέρδη για τη Eurobank οδηγούν τη μετοχή στα 0,33 ευρώ, την Εθνική στα 2,64 ευρώ, ενώ απώλειες σημειώνουν Πειραιώς και Alpha. Αππό εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ φλερτάρει και πάλι με τα 11 ευρώ, πάνω από 11,16 ευρώ η ΔΕΗ, αντίδραση για την Ιντραλότ, στα 6,25 ευρώ ενισχύεται ο Μυτιληναίος, με την αγορά να προεξοφλεί βελτίωση της τιμής στόχου, μάχη με την αντίσταση των 12,30 ο ΟΠΑΠ, με το κλίμα να είναι ευνοϊκό πάντως, για τα περισσότερα χαρτιά του 25άρη.

 

Σημειωτέον, ότι η μεταβλητότητα στην αγορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλές συναλλαγές, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, με τους επενδυτές πάντως, να έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στα τεκταινόμενα από τη συνάντηση της τρόικας με εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Παρίσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.