ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκθέσεις των ξένων για τις τράπεζες έριξαν την αγορά

17:37 - 02 Σεπ 2014 | Οικονομία
Εκθέσεις των ξένων για τις τράπεζες έριξαν την αγορά
Πτώση 1,12% για τον γενικό δείκτη που έκλεισε στις 1.146,21 μονάδες, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 1.174 μονάδες. Έχασε τα 11 ευρώ και πάλι ο ΟΤΕ, μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες, στον Μυτιληναίο τα περισσότερα κέρδη από τον 25άρη.

Μια σειρά εκθέσεων ξένων οίκων, που αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν το βασικότερο λόγο για το γύρισμα της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι… απορίες των ξένων αναμένεται να λυθούν τις επόμενες μέρες στα roadshows που πραγματοποιούν οι ξένοι για τις Ελληνικές επιχειρήσεις με αποκορύφωμα την εκδήλωση του Χ.Α. στο Λονδίνο στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

 

Εκεί λοιπόν, αναμένεται να υπάρξουν τα τετ α τετ των διοικήσεων των τραπεζών με τους ξένους αναλυτές προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες εντυπώσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, oι τράπεζες θα αντλήσουν από την ΕΚΤ 9,4 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νέες επιχειρήσεις και σύμφωνα με τον οίκο το πρόγραμμα θα βοηθήσει την τραπεζική κερδοφορία. Mε βάση τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 347 εκατ. ευρώ από το κόστος χρηματοδότησής τους, με την Τρ. Πειραιώς να εξοικονομεί έως και 123 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank έως 86 εκατ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank έως και 69 εκατ. ευρώ έκαστη.

 

Η κίνηση προς τις 1.174 μονάδες βασίστηκε στη ρευστότητα που διοχέτευσαν κυρίως Ελληνικά χαρτοφυλάκια. Πλην όμως, τα υψηλά ημέρας αποτέλεσαν bear trap, εξαναγκάζοντας σε ρευστοποιήσεις όσους έδειξαν εμπιστοσύνη στο σενάριο συνέχειας της ανοδικής κίνησης. Όπως έχει επισημανθεί για την αγορά θεωρείται κρίσιμη η αντίσταση των 1.180 μονάδων.

 

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο Χ.Α. αναφέρουν ότι στα «ψιλά γράμματα» των εκθέσεων των οίκων JP Morgan και Barclays υπάρχουν ανησυχίες των ξένων οίκων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ισολογισμών που δημοσίευσαν για το εξάμηνο οι τράπεζες.

 

Επίσης, η τοποθέτηση στο Bloomberg του κ. Ανθ. Θωμόπουλου της Πειραιώς, προκαλεί μερικές ανησυχίες στους ξένους ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

 

Ισχυρές ήταν οι απώλειες για την Πειραιώς, 6,76%, στο 1,38 ευρώ, 3,04% υποχώρησε η Εθνική, στα 2,55 ευρώ, 2,40% η Alpha, στα 0,65 ευρώ και λιγότερο, 0,62% η Eurobank, στα 0,32310 ευρώ.

 

Ο ΟΤΕ που έκανε πράξεις ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 11 ευρώ έκλεισε με απώλειες τριάντα σεντς πιο κάτω, στα 10,70 ευρώ. Η ΔΕΗ έκλεισε με μικρά κέρδη στα 11,06 ευρώ, ενώ ο Μυτιληναίος ήταν η μετοχή με τα περισσότερα κέρδη στον 25άρη, 1,63%, στα 6,25 ευρώ και πληροφορίες για περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους ξένους.

 

Σημειωτέον, ότι η μεταβλητότητα στην αγορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλές συναλλαγές, 74,18 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, με τους επενδυτές πάντως, να έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στα τεκταινόμενα από τη συνάντηση της τρόικας με εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Παρίσι.

 

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.