ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΓΔΕ: Προαναγγέλλει σαρωτικούς ελέγχους σε βενζινάδικα… αλλά για την ταμπακέρα ουδέν..

17:36 - 05 Σεπ 2014 | Οικονομία
Λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία ελέγχων στο μέτωπο του λαθρεμπορίου καυσίμων αλλά και τις καταγγελίες της ΠΟΠΕΚ (βενζινοπώλες) ότι ένα μόλις 30% των πρατηρίων έχουν διασυνδέσει το σύστημα εισροών – εκροών με τη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι επίκεινται έλεγχοι.
Ωστόσο, τους εστιάζει στους βενζινοπώλες ενώ για τους άλλους κρίκους της αλυσίδας περιορίζεται σε … ευχολόγια.
Σημειώνεται ότι το Επίσης το 70% των συστημάτων που έχουν μεν εγκατασταθεί δεν επικοινωνούν με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω τεχνικών προβλημάτων ή επειδή οι συγκεκριμένοι πρατηριούχοι δεν τα έχουν ενεργοποιήσει.
Η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία για την ιχνηθέτηση των καυσίμων, ενώ παραμένουν εκτός πρόβλεψης ελέγχου οι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Μεγάλων Καταναλωτών και των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων. Και υποστήριξαν δε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, νοθεία, κλοπή).
Ωστόσο, η κα Αικ. Σαββαϊδου ξεκινάει «φοροσαφάρι» χωρίς όμως να αναφέρει εάν θα συμπεριληφθούν τους ελέγχους τα ναυτιλιακά καύσιμα, ή ο έλεγχος μεγάλων διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, σε δικαστήριο της Β. Ελλάδας σε πρωτόδικο βαθμό καταδικάστηκαν γνωστές εταιρίες για λαθραία διακίνηση καυσίμων με τα λεγόμενα «ορφανά βυτιοφόρα» (κάποια δεν είχαν παραστατικά και κάποια άλλα είχαν καταγραφεί για εξαγωγές)   
«Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων συνιστά βασική προτεραιότητα της Πολιτείας στην προσπάθεια της για την αύξηση των Δημοσίων Εσόδων και την ορθή λειτουργία της αγοράς καυσίμων» αναφέρει η ανακοίνωση της κας Σαββαϊδου και τονίζει ότι «στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας της προθεσμίας ­- στις 27/8/2014 - που είχε δοθεί στα πρατήρια, για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος εισροών – εκροών, στο σύνολο της Επικράτειας, οι αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες της  Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκινούν άμεσα ελέγχους για τη συμμόρφωση των υπόχρεων και  την αποστολή στοιχείων στην Γ.Γ.Π.Σ.,  καθώς και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.
Επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης, με εγκύκλιο που εξέδωσε μία μέρα νωρίτερα της καταληκτικής ημερομηνίας, επισήμανε στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Ανάπτυξης ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση και τους ζήτησε να προχωρήσουν σε σχετικούς ελέγχους.
Εκτός από το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια, η Διυπουργική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, παρακολουθεί και την εξέλιξη της εγκατάστασης και άλλων συστημάτων, όπως σύστημα εισροών – εκροών στις Φορολογικές και ελεύθερες Αποθήκες, GPS στα βυτιοφόρα, Βάση δεδομένων στην Γ.Γ.Π.Σ. κλπ.
Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία επιδιώκουν με τις σχετικές δράσεις, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, λαμβάνοντας ωστόσο κάθε πρόνοια για την ομαλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας γενικότερα».
Τελευταία τροποποίηση στις 18:23 - 05 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.