ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προ των πυλών της Βουλής η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ- Το σενάριο για μείωση της έκτακτης εισφοράς

00:01 - 09 Σεπ 2014 | Οικονομία
Προ των πυλών της Βουλής η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ- Το σενάριο για μείωση της έκτακτης εισφοράς
Την Τρίτη αναμένεται να τεθεί υπόψιν των κομμάτων της συγκυβέρνησης η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και εφόσον καταστεί δυνατόν μπορεί και να κατατεθεί στη Βουλή στη συνέχεια.

Μεταξύ των διατάξεων θα περιλαμβάνεται και η έκπτωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η οποία είναι της τάξης του 20%.

 

Παράλληλα, με τις διατάξεις προβλέπεται η καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις καθώς και απλοποιημένη διαδικασία για την απαλλαγή από τον φόρο καθώς δεν θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

 

aenfi080914

 

Οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα κληθούν να τα επισημάνουν στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας τα σε ειδικό κωδικό στο συμπληρωματικό-διορθωτικό Ε9 που πρέπει να υποβάλλουν από όταν ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή (ως το τέλος του μήνα) μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Το ίδιο πρέπει να κάνουν κι όσοι εντόπισαν λάθη στο Ε9 τους.

 

Για όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες θα γίνει, τον τελευταίο μήνα του 2014 ή τις πρώτες ημέρες του 2015, συμψηφισμός του νέου, μικρότερου φόρου με το ποσό που ήδη έχουν πληρώσει σε δόσεις ως και τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, μειώνοντας ανάλογα το ύψος των υπόλοιπων δόσεων ως το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Πέραν των ρυθμίσεων για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στην τροπολογία θα περιλαμβάνονται οι διορθώσεις στις αξίες γης για τα οικόπεδα σε 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών (θα μειώσουν ως και πάνω από 90% το ύψος του φόρου σε σχέση με το πρώτο εκκαθαριστικό) και η διευκόλυνση για την χορήγηση έκπτωσης 50% ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

 

Παράλληλα εν όψει της έλευσης της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το κατά πόσο είναι εφικτό το ενδεχόμενο της σταδιακής μείωσης της έκτακτης εισφοράς εντός του 2015 αρχικά τους πρώτους μήνες του έτους κατά 30% και στη συνέχεια προς τον Δεκέμβριο κατά 20%.

 

Αναμένεται, δε, να προχωρήσουν σε σχετική αποτίμηση του μέτρου ώστε να εξετάζουν από κοινού με την τρόικα την τυχόν ελάφρυνση του δυσβάσταχου αυτού βάρους, που όμως ήταν να παύσει το 2015...

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

aenf080914

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.