ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο ασφαλιστικό

09:50 - 09 Σεπ 2014 | Οικονομία
Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο ασφαλιστικό
Βασικές αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση τους, φέρνει το νέο ασφαλιστικό σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, που αναφέρει ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, τέθηκε και ζήτημα μείωσης της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ.

Η Ημερησίακαι άλλες εφημερίδες και ΜΜΕ έγραψαν πως στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης που μετέχουν στις συσκέψεις για την προετοιμασία της εφαρμογής του νόμου 3863/10 με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, αν ισχύσουν ως έχουν τα άρθρα 3 και 11.

Αυτά προβλέπουν βασική σύνταξη 360 ευρώ για το 2010 και ετήσια "αναπροσαρμογή" στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Βάσει του παραπάνω μαθηματικού τύπου, σωρευτικά από το 2010 έως το 2014, η βασική σύνταξη υπολογίζεται ότι το 2015 λόγω των συνεχών μειώσεων στο ΑΕΠ θα πρέπει να οριστεί περί τα 330 ευρώ.

Αν γίνει ο υπολογισμός μόνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος (το 2014), η βασική σύνταξη δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ΑΕΠ στο 0,60% και ΔΤΚ στο -0,50%.

Σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός του ύψους της βασικής σύνταξης αναμένεται να γίνει έως τα τέλη του χρόνου, με το υπουργείο να διαμηνύει πως δεν θα μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, μεγάλες αλλαγές φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στον υπολογισμό των συντάξεων, στα εφάπαξ κ.α. ενώ σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα φέρνει:

- Αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης).

Επίσης, θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν τα μπόνους στην κατώτατη σύνταξη, από τα οποία προκύπτει έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές.

- Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2015. Υιοθετείται μεικτό σύστημα που θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών. Το ύψος της βασικής σύνταξης θα είναι 360 ευρώ, όσα είναι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

Θα χορηγείται κατά το χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για όσους θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη.

- Λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων. Το ΙΚΑ θα ασφαλίζει τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

- Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015, που θα επιφέρει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

- Ενιαίο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Τον κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Το 2015 θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πιθανότατα κατά μία μονάδα.

- Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την καθιέρωση του "ασφαλιστικού βιογραφικού" για την ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων.

- Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων. Οι υπηρεσίες όλων των Ταμείων θα στεγάζονται σε ένα μόνο κτήριο σε επίπεδο δήμων ή νομών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.