ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρδούβελης για ΕΝΦΙΑ: "Κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα μας, χωρίς λαϊκισμό και παροχολογία"

18:40 - 10 Σεπ 2014 | Οικονομία
Χαρδούβελης για ΕΝΦΙΑ: "Κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα μας, χωρίς λαϊκισμό και παροχολογία"
Σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ απορρίπτοντας αλλαγές, καθώς, όπως επισήμανε δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Επίσης, χαρακτήρισε λογικές τις αντιδράσεις που υπάρχουν, τόσο από τους πολίτες, όσο και από βουλευτές της συμπολίτευσης τονίζοντας, ωστόσο, ότι δικό του καθήκον είναι να κάνει το σωστό και το δίκαιο χωρίς λαϊκισμούς και παροχολογία.

 

«Αντιλαμβάνομαι την πίεση των βουλευτών της συμπολίτευσης που μεταφέρουν αιτήματα πολιτών, των οποίων είναι δικαιολογημένη η οργή τους σε μία σκληρή περίοδο. Οφείλω, όμως, να πω, πως τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του και αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας με λιγότερες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ο δικός μου ρόλος και των βουλευτών, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της κοινωνίας και της χώρας για την έξοδό της από την κρίση. Να κάνουμε το σωστό και αναγκαίο για τη χώρα, για τους πολλούς που υπήρξαν θύματα της κρίσης. Δεν θέλουμε οι θυσίες τους να πάνε χαμένες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

 

agkikasenfi100914

 

«Πεποίθηση μου είναι ότι κάνουμε το σωστό και το αναγκαίο για τη χώρα μας, χωρίς διακρίσεις, με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμό και παροχολογία. Όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη τόσο θα μεγαλώνουν και οι προϋποθέσεις για μικρότερη και δικαιότερη επιβάρυνση, ιδιαίτερα των αδύναμων. Αυτή είναι η πολιτική και η στρατηγική της κυβέρνησης. Λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

 

Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε: «Φέτος έγινε μία τεράστιας έκτασης φορολογική αλλαγή, διευρύνεται συστηματικά η φορολογική βάση και πληρώνουν περισσότεροι πολίτες. Η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας αποτελεί κοινή πρακτική κάθε ανεπτυγμένου κράτους. Είναι λογικό μίας τέτοιας έκτασης παρέμβαση να προκαλεί αντιδράσεις. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τα λάθη και από την πρώτη στιγμή που τα εντόπισα προχώρησα σε αλλαγές. Διορθώνουμε λάθη, αποκαθιστούμε αδικίες και προχωρούμε σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Με την τροπολογία θεραπεύεται το θέμα με τα οικόπεδα εκτός συστήματος, η κατεύθυνσή μας είναι ο εξορθολογισμός και αφορά περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους, στους οποίους μειώνεται σημαντικά η φορολογική βάση».

 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες έχουν προωθηθεί ευεργετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν, είτε απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, είτε σημαντικές φορολογικές μειώσεις, όπως η Κεφαλονιά, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Φωκίδα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις φορολογικές εκπτώσεις για τις αδύναμες ομάδες πληθυσμού, που, όπως είπε, αφορά 1,3 εκατ. άτομα και από αυτά οι 800.000 είναι άγαμοι και οι 345.000 οικογένειες.

 

«Για την αποπληρωμή του φόρου λάβαμε σοβαρά υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, γι' αυτό δώσαμε παράταση καταβολής του και το διευρύνουμε σε έξι δόσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί λεπτομερής οδηγός χρήσης για να μπορούν οι πολίτες έως τα τέλη Νοεμβρίου να κάνουν διορθώσεις, ώστε μελλοντικά να γίνει σωστός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

 

agkikasenf100914

 

Οι αντιδράσεις

 

Εν τω μεταξύ, ομαδικά πυρά , κατά του διορθωμένου ΕΝΦΙΑ εξαπολύονται τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές όσο και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είτε θα την καταψηφίσει είτε θα απέχει από την ψηφοφορία, προκαλώντας τους πρώτους τριγμούς στη συγκυβέρνηση.

 

agkikase100914

 

Κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει σε αλλαγές που δε λύνουν το πρόβλημα και δημιουργούν ένα αίσθημα εμπαιγμού. "Είμαι αντίθετος με την τροπολογία έτσι όπως έχει, εκτός κι αν βελτιωθεί", είπε χαρακτηριστικά. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντικαταστήσει στην επίμαχη ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ το Νίκο Σηφουνάκη με άλλο συνάδερφό του, δυνατότητα που έχουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων.

 

Και στη ΝΔ όμως οι φωνές των αντιδρώντων δυναμώνουν με τον Λευτέρη Αυγενάκη να προστίθεται σε αυτούς και να μιλά για «δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης» σχολιάζοντας το ΕΝΦΙΑ.

 

Με γραπτή του δήλωση ο βουλευτής της ΝΔ. αναφέρει : «Μελετώντας προσεκτικά την τροπολογία του κ. Χαρδούβελη, Υπουργού Οικονομικών, που αφορά στις βελτιώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διαπιστώνω ότι, μετά το "1ο αυτογκόλ" που δέχθηκε η Κυβέρνηση μερικές εβδομάδες πριν, (με αφορμή τα λάθη, τις υπερβολές και την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών), εάν δεν ακούσει πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους Κυβερνητικούς Βουλευτές και προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας ως έχει, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, φοβούμαι ότι θα υπάρξει και "2ο αυτογκόλ για τη Κυβέρνηση"....»

 

agkikas100914

 

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε επίσης και ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, υποστηρίζοντας ότι ο διορθωμένος ΕΝΦΙΑ δεν είναι το γενναίο που θα έπρεπε να γίνει αλλά και διευκρίνισε ότι οι αντιδρώντες βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν φωνάζουν για λόγους εντυπώσεων αλλά όπως είπε «φωνάζουμε για να βοηθήσουμε. Είπαμε να στηρίξουμε μία κυβέρνηση και ορισμένα μέτρα που μπορεί να είναι και αντιλαϊκά, αλλά να έχουν έναν στόχο, ένα αποτέλεσμα».

 

Την ίδια ώρα και ο ανεξάρτητος Χρήστος Αηδόνης –που με το ένα πόδι πατά στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπου αναμένεται η επανένταξή του- δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ καθώς όπως είπε στερείται κοινής λογικής δεν απαντά στο πρόβλημα γιατί αρκείται σε οριακές καταστάσεις.

 

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση αλλά και προς τους αντιδρώντες βουλευτές της συγκυβέρνησης άσκησε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας για τον ΕΝΦΙΑ ότι «όχι μόνο δεν άρθηκαν οι αδικίες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιβαρύνθηκαν» και αφού τον χαρακτήρισε άδικο, φορομπηχτικό και αντιαναπυξιακό, ειρωνεύτηκε τους συναδέρφους του της συγκυβέρνησης που εμφανίζονται να αντιδρούν και παρατήρησε «οι μοιρολογούντες και οι μοιρολογούσε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένες γιατί όποιες αλλαγές προτείνονται δεν αλλάζουν την ουσία του».

 

Πάντως, ο Δημήτρης Στρατούλης επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, υπενθύμιση που προκάλεσε την απάντηση του παρισταμένου Υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που αναρωτήθηκε «η κατάργηση εννοείται ότι θα στερήσει 3 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αυτά θέλω να προσθέσω τα 5 δις του Δραγασάκη που είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα βρεθούν από κάπου. Πρέπει να μας πείτε που θα τα βρείτε αυτά τα λεφτά».

 

Παράλληλα, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων προκάλεσε η τροπολογία με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στη Βουλή.

 

agkikasen100914

 

Από την ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα ρύθμιση, η οποία διορθώνει αδικίες, διαφορετικά θα ισχύσει αυτή που έχει ψηφιστεί και οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα.

 

Για φόρο κατοχής και υπερφορολόγηση των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, κάλεσε τους πολίτες «να μην πληρώσουν όσα ορίζει ο λανθασμένος νόμος».

 

«Είναι ένας άδικος και αντιαναπτυξιακός νόμος και η τροπολογία δεν διορθώνει τις αδικίες, αλλά τα κραυγαλέα λάθη» ανέφερε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, μίλησε για αντιλαϊκή ληστρική ρύθμιση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:50 - 10 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.