ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζίτες καθησυχάζουν αλλά και εφοδιάζουν με μετρητά τα ATMs στη Σκωτία

15:35 - 16 Σεπ 2014 | Οικονομία
Τραπεζίτες καθησυχάζουν αλλά και εφοδιάζουν με μετρητά τα ATMs στη Σκωτία
Σενάρια «bankrun» αλλά και καθησυχαστικές αναλύσεις σε μια προσπάθεια των αναλυτών των αγορών να προβλέψουν την επόμενη μέρα από την πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Εν βρασμώ βρίσκονται πρωτεύουσες και αγορές κυρίως στην Ευρώπη για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας και το ενδεχόμενο ενός αναπάντεχου, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, διαζυγίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Ως επί το πλείστον, η προσοχή επικεντρώνεται στις οικονομικές παραμέτρους της υπόθεσης και όχι μόνον αυτές που αφορούν το εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα κυκλοφορούν σενάρια που παραπέμπουν σε ένα θρίλερ εντός της ΕΕ, με βασικό επιχείρημα ότι θα προκληθεί μια βύθιση στην ύφεση όμοια με αυτή της δεκαετίας του 1930.

 

Οι οικονομικοί αναλυτές αποφεύγουν να αποφανθούν για το μέγεθος των επιπτώσεων και κυρίως για το αν μπορούν να είναι διαχειρίσιμες αλλά δεν προβλέπουν γενικευμένη κατάρρευση του Ηνωμένου Βασιλείου εξ αυτού του λόγου.

Σε πρώτη προσέγγιση, οι αναλύσεις εστιάζουν στο μέλλον των σκωτσέζικων επιχειρήσεων, στην περίπτωση της ανεξαρτησίας, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «Σοκ αβεβαιότητας στις τοπικές εμπορικές πράξεις».

 

Η Commerzbank παίρνει σήμερα αντίθετη θέση από αυτή της Deutsche Bank, σχολιάζοντας ως υπερβολικές τις φοβίες της δεύτερης, σημειώνοντας ότι οι αγορές έχουν επηρεαστεί λίγο μέχρι τώρα. Η έκθεση των αναλυτών της Commerzbank διατηρεί την επιφύλαξη ότι ορισμένα από τα χειρότερα σενάρια των τελευταίων ημερών που παραμένουν στο σκοτάδι μπορεί να επιβεβαιωθούν, αλλά δεν αναφέρεται ενδεχόμενο συνολικής κατάρρευσης.

 

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Independent οι βρετανικές τράπεζες παρακολουθώντας ανήσυχες το πολιτικοοικονομικό θρίλερ της Σκωτίας κινούνται αθόρυβα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο αύξησης της ζήτησης μετρητών στην περίπτωση που προκύψει ένα «ΝΑΙ» από την ψηφοφορία. Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Independent αναφέρουν ότι οι κινήσεις των βρετανικών τραπεζών την τελευταία εβδομάδα να εφοδιάσουν όλα τα ATMs σχετίζεται με μια εκτίμηση ότι μπορεί να προκύψει πανικός στην περίπτωση της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

 

Οι πρωτοβουλίες των βρετανικών τραπεζών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν σχετίζονται, όπως δηλώνεται, με κανένα σημάδι απόσυρσης αναλήψεων από λογαριασμούς καταθέσεων ή ΑΤΜs στη Σκωτία, αφού ισχύει πάντοτε η εγγύηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για όλους τους λογαριασμούς για περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών. Στις εκτιμήσεις τους οι τραπεζίτες φαίνεται ότι έχουν υπό εξέταση και το ενδεχόμενο μεταφοράς χρημάτων από τη Σκωτία σε αγγλικές τράπεζες στην περίπτωση της Ανεξαρτησίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η RBS και η Lloyds καθησύχασαν τους πελάτες τους. Πηγές από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες αποκάλυψαν ότι έχουν δώσει σαφείς οδηγίες στα καταστήματά τους στη Σκωτία να καθησυχάζουν τους πελάτες καθώς δε υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Αυτό συνέβη διότι παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση προσέλευσης πελατών που ρωτούσαν για το τι θα συμβεί αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία.

 

Οι πληροφορίες του Independent συμπληρώνονται από αναφορές για σημαντική αύξηση του ρυθμού εκτύπωσης νομισμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Αγγλίας, τον τελευταίο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.