ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο χέρι κυκλοφορούν οι ξένοι θεσμικοί στο roadshow

16:03 - 18 Σεπ 2014 | Οικονομία
Χρηματιστήριο: Με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο χέρι κυκλοφορούν οι ξένοι θεσμικοί στο roadshow
Μάλιστα, επικαλούνται τις παροχές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή!

Με παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούν οι fund managers στο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, τις οποίες θέτουν υπ’ όψη των εισηγμένων που συμμετέχουν στην εκδήλωση! Μάλιστα, επικαλούνται τις παροχές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή, ζητώντας να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι, δηλαδή από τους Έλληνες επιχειρηματίες, του τι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα μας.

 

Επιπλέον ανησυχούν σοβαρά για τους πολιτικούς κινδύνους που κρύβει η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και πόσο έτοιμες είναι οι Ελληνικές επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με τα «ακριβά» σε βάθος 4ετίας TLTROs που παρέσχε η ΕΚΤ στις Ελληνικές τράπεζες, επηρεάζουν δυσμενώς το Χ.Α. που υποχωρεί στα όρια των 1.110 μονάδων και με απώλειες που αγγίζουν το 1,9%.

 

Όλα τα μεγάλα σπίτια συμμετέχουν στο Λονδίνο, όπως τα funds Jupiter, Blackstone, Adelfie, Wellington, Fidelity κ.ά. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα ραντεβού με ξένους έχουν ο Μυτιληναίος, η Alpha, τα Folli Follie, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ και η  Aegean Airlines.

 

Το roadshow του Χ.Α. που ξεκίνησε ατυύπως από χθες αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη να κλείνει την εκδήλωση. Τα πρώτα μηνύματα από το event είναι ενθαρρυντικά για την αγορά.  Χθες που ήταν ουσιαστικά το «ζέσταμα», αφού σήμερα είναι η πρώτη μέρα της εκδήλωσης, οι πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι έδωσαν το παρόν 125 funds και 190 fund managers. Όλοι αυτοί είδαν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΧΑΕ και την Aegean!

 

Τη σκυτάλη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης πήρε ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης, που με συνέντευξή του στο Bloomberg, έδωσε απαντήσεις προσπαθώντας να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες των ξένων απέναντι στην Ελλάδα. Όπως είπε, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να εντάσσεται στις αναδυόμενες, έχει, όμως, την υποδομή των ανεπτυγμένων, καθώς έχει εδραιωθεί ο θεσμός της εταιρικής διακυβέρνησης (corporate governance) και ισχυρό νόμισμα”.

 

Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πολιτικό ρίσκο και περιβάλλον στην Ελλάδα , απάντησε ότι αυτό είναι ένα θέμα εσωτερικό και οι επενδυτές ενδιαφέρονται συγκεκριμένα για τις εταιρικές εξελίξεις. Ειδικότερα, για τα επιχειρηματικά πλάνα και αποτελέσματα των επιμέρους εταιρειών. Σημείωσε δε, ότι τα ραντεβού που έχουν κλειστεί φέτος έχουν κάνει high score και ξεπερνούν τα χίλια.

 

Στα σημαντικά νέα περιλαμβάνεται επίσης, η προσθήκη των Alpha Bank και Eurobank στο δείκτη STOXX Eastern Europe 50 αλλά κι η προσθήκη της Eurobank στον STOXX Europe 600 από αύριο Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.

 

Επιπλέον και ο ΟΠΑΠ θα προστεθεί στον δείκτη FTSE All World στη θέση των ΕΛ.ΠΕ., κι οι εισροές εκτιμώνται στα 5,5 εκατ. μετοχές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι από όλα αυτά θα «κεφαλαιοποιηθεί» από την αγορά, δηλαδή θα «μετατραπεί» σε ζεστό χρήμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.