ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζανιάς: "Επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία"

17:20 - 18 Σεπ 2014 | Οικονομία
Ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Roadshow του Χ.Α στο Λονδίνο.

Επιπλέον, ο κ. Ζανιάς έκανε λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, καθώς όπως είπε:

  • Έχουν αποκατασταθεί οι ανισορροπίες τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και σε αυτό των εξαγωγών.
  • Έχει επιστρέψει η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, ενώ σύντομα θα καταγραφεί ανάπτυξη και σε ετήσια βάση.
  • Υπάρχουν ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές
  • Έχει αποκατασταθεί η ισχύς των ελληνικών τραπεζών.
  • Έχουν περιοριστεί τα ρίσκα για την οικονομία, τόσο στο μέτωπο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων, όσο και τα κοινωνικοπολιτικά ρίσκα.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι μετά τις τελευταίες κινήσεις τους, οι τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες προκλήσεις.

 

Ειδικότερα, στο μέτωπο του stress test της ΕΚΤ, σημείωσε ότι έχουν "χτίσει" σημαντικά κεφαλαιακά μαξιλάρια, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Όσο πιο δυναμικά είναι τα στοιχεία στο στρεσάρισμα των τραπεζικών μεγεθών, τόσο το καλύτερο για τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε.

 

Για το μεγάλο αγκάθι των "κόκκινων δανείων", ο πρόεδρος της Εθνικής, τόνισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με επιβράδυνση του ρυθμού, ενώ η κάλυψη με προβλέψεις υπερβαίνει το 50%.

 

Αναφέρθηκε, δε, στα σημαντικά "μαξιλάρια" και τις δράσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, ενώ τόνισε ότι τα ιδρύματα θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους εν μέσω επιστροφής της οικονομίας σε ανάπτυξη, ενώ έχουν και το πρόσθετο "μαξιλάρι" των κεφαλαίων του ΤΧΣ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.