ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Νάρκη" η ρευστότητα για την πραγματική οικονομία

23:48 - 18 Σεπ 2014 | Οικονομία
Το πρόβλημα στη μεταφορά ρευστότητας στην πραγματική οικονομία παραμένει μετά απο 6 χρόνια ύφεσης το βασικό για τη χώρα.

Αυτό δια στόματος του προέδρου της ΕΤΕπ, κ.Werner Hoyer, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Νίκο Δένδια, ανέδειξε για άλλη μια φορά το θέμα.

 

"Η κρίση θα θεωρήσουμε ότι έχει τελειώσει όταν αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή μειωθεί περαιτέρω η ανεργία", δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης αναγνωρίζοντας το μείζον κοινωνικό θέμα της χώρας. Ο ισχυρός άνδρας της ΕΤΕπ ανέφερε ότι η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης και νέων εργαλείων για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών ενώ υπογράμμισε ότι ο στόχος για το 2014 ήταν να διατεθεί στην Ελλάδα ότι ήταν 1 δισ. ευρώ ποσό που έχει υπερκαλυφθεί αφού από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 1,4 δις. ευρώ.

 

arefstoti180914

 

Πάντως το πρόβλημα παραμένει, δείγμα της αποτυχίας των πολιτικών και του αδιεξόδου που υπάρχει. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζεται να υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά ρευστότητας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 400 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία (προγράμματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και τις ΜμΕ) έχουν απορροφηθεί μόλις 168 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα της αδυναμίας μεταφοράς ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ήταν άλλωστε και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ του προέδρου της ΕΤΕπ και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια.

 

arefstotit180914

 

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο αναζητά τους λόγους για τους οποίους τα χρήματα δεν έχουν φθάσει στην πραγματική οικονομία. Όπως είπε άλλωστε και ο υπουργός εξερχόμενος της συνάντησης, συζήτησε με τον κ. Hoyer τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθούν οι δείκτες αποδοτικότητας.

 

Βέβαια ο υπουργός κ. Δένδιας στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση εκτίμησε ότι το πρόβλημα που εντοπίζεται στη μεταφορά της ρευστότητας προς τις ΜμΕ θα βελτιωθεί από το υπό σύσταση δεύτερο υποταμείο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου στο οποίο συμμετέχει η ΕΤΕπ. Και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ από την πλευρά του δήλωσε πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

 

arefsto180914

Τελευταία τροποποίηση στις 01:51 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.