ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέσπασμα του δείκτη, εκτόξευση τζίρου πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ

17:28 - 19 Σεπ 2014 | Οικονομία
Ξέσπασμα του δείκτη, εκτόξευση τζίρου πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ
Μετά το roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Ανγκέλα Μέρκελ.

Ξέσπασμα για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και την αγορά σε μία συνεδρίαση που στο ξεκίνημά της δεν εντυπωσίασε,  λόγω της λήξης των τριπλών σειρών στα παράγωγα, αλλά στη συνέχεια έδωσε τρελές αποδόσεις. Από τη μία το θετικό αποτέλεσμα για τη μη ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας, που επηρέασε θετικά τις αγορές και από την άλλη οι πληροφορίες που πρώτο έχει μεταδώσει το «R» ότι ο οίκος FTSE που παρακολουθούν οι ξένοι, δεν πρόκειται να αλλάξει κατάταξη για την Ελλάδα, διατηρώντας τη στις ώριμες αγορές, έδωσαν ώθηση στις αποτιμήσεις, με την αγορά να τροχοδρομεί για τις 1.150 μονάδες.

 

Η λήξη των παραγώγων απελευθέρωσε τους επενδυτές, αφού μεγάλο μέρος της ρευστότητας είχε δεσμευτεί. Οι επενδυτές πάντως, προτίμησαν στο να μετακυλήσουν τις θέσεις τους για τις επόμενες περιόδους και συγκεκριμένα για το τέλος του χρόνου.

 

Στο ταμπλό παρατηρεί κανείς ότι την τιμητική τους είχαν τα χαρτιά που είχαν και τα… περισσότερα ραντεβού στο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο. Κέρδη πάνω από 9% για τον Μυτιληναίο, στα 6,72 ευρώ, σχεδόν 8% ενισχύθηκε η Alpha, περίπου 6% ενισχύθηκε η Aegean και 4,5% η ΜΕΤΚΑ. Εντολές αγορών, βγήκαν ακόμα στην Eurobank, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Κέρδη περίπου 6,55 για την ΕΥΔΑΠ, στα 8,44 ευρώ, 5,68% για τον Τιτάνα, εξαιτίας της ενδυνάμωσης των αποτελεσμάτων από την άνοδο του δολαρίου, πάνω από 4,5% ο ΟΤΕ, στα 11,60 ευρώ, κέρδη 4,5% για την Ελλάκτωρ στα 4,25 ευρώ και την Motor Oil που ενισχύθηκε στα 7,97 ευρώ, μία από τις εταιρείες που είχε πολλά ραντεβού στο roadshow του Λονδίνου.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 3,67%, στις 1.148,64 μονάδες με τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση να περιορίζονται σχεδόν στο 1%, αλλά εντύπωση προκαλεί η αύξηση του τζίρου σε εβδομαδιαία βάση. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν σχεδόν 90%, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 136 εκατ. ευρώ, όταν την εβδομάδα που πέρασε είχε σημειωθεί ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς, τα 46 εκατ. ευρώ. Μόνο σήμερα, ο τζίρος ξεπέρασε τα 303,5 εκατ. ευρώ.

 

Εντωμεταξύ, τo rebalancing με την αναδιάρθωση των θέσεων σε επιλεγμένες μετοχές εκτόξευσε τον τζίρο στα 300 εκατ. ευρώ. Όπως έγραφε από νωρίς το newmoney.gr, αναμένονταν εισροές 2 εκατομμυρίων μετοχών στον ΟΠΑΠ και 45 εκατ. στη Eurobank ενώ πωλήσεις 700.000 μετοχών ΕΛΠΕ.

Την ίδια στιγμή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την Γερμανία και στο τι θα πει η καγκελάριος την Τρίτη, σχετικά με το ελληνικό χρέος. 

 

Στην αγορά δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά το πολιτικό ρίσκο, ωστόσο από χθες υπάρχει και μια προσφορά που βγαίνει μετά τις επιτυχημένες παρουσιάσεις στο Λονδίνο. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ανεβαίνουν οι μετοχές οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν από την πορεία του ευρώ και του δολαρίου.

 

Την ίδια στιγμή, μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στους δείκτες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, κι έτσι η Eurobank θα προστεθεί στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, o ΟΠΑΠ θα συμπεριληφθεί στον FTSE MPF All-World Index ενώ τα ΕΛΠΕ θα αφαιρεθούν απ' τον FTSE MPF All-World Index, με τη διαπραγμάτευσή τους στους νέους δείκτες να γίνεται κανονικά από τη Δευτέρα.

 

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

 

Σύμφωνα με τον  υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, "τεχνικά η Αγορά κατά την διάρκεια της εβδομάδας έχασε τοπικές στηρίξεις ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων από τον MACD και τον κινητό μέσο των 50 ημερών. Η άνοδος της Παρασκευής έφερε μεν τον Γενικό Δείκτη και πάλι στα όρια αλλαγής τάσης του κινητού μέσου των 30 ημερών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για να ανακτηθεί το οχυρό των 1.150 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην άνοδο της Παρασκευής η κίνηση  «χτίστηκε» με τον καλύτερο τζίρο (303,6 εκατ. ευρώ) από τις 10 Ιουνίου που παραπέμπει σε κάτι καλύτερο από μια ανοδική βραχυπρόθεσμη διόρθωση.  Μετά την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών η αγορά εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να κάνει μια επιλεκτική κίνηση σε μετοχές που βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της συμμετοχής τους ή της διαγραφής τους από δείκτες διατηρώντας ένα σχετικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα της αγοράς. Κατά τα άλλα η εστίαση θα παραμείνει στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την διατύπωση των όρων των τεστ αντοχής οι οποίες αναμένονται εντός της άλλης εβδομάδας". 

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.