ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας- ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Αναγκαία η δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις

16:18 - 22 Σεπ 2014 | Οικονομία
Δένδιας- ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Αναγκαία η δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις
Την ανάγκη παροχής δυνατότητας επανεκκίνησης επιχειρηματικών προσπαθειών σε εποχές κρίσης, ειδικά στον τομέα των ΜμΕ επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών, τη ΓΕΣΕΒΕ και τη ΓΣΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα επ’ αμοιβή στοιχεία από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αλλά σχολίασε ότι με αφορμή τις αλλαγές στον Τειρεσία, σε εποχές κρίσης ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και δεύτερη ευκαιρία. Το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποιων στοιχείων αλλά πως γίνεται η εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας.
Ανώτατη πηγή πάντως του υπουργείου, με αφορμή τις αλλαγές στον Τειρεσία αλλά και στον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ανέφερε ότι με δεδομένο ότι οι «τράπεζες έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση του όλου θεματος. Η εύκολη λύση θα ήταν να επιτεθούμε στις τράπεζες. Ωστόσο χρειάζεται συνεργασία ώστε να υπάρξει συνολική αλλαγή πλαισίου ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα».
Όπως είπε ο κ. Δένδιας η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα των κόκκινων δανείων κλπ. δεν είναι θέματα κατάργησης ή μη κατάργησης νόμων και διατάξεων. Το θέμα είναι, είπε ο υπουργός, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης και δεύτερον θα αντιμετωπίζει θετικά το «επιχειρείν» τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Το νομοθέτημα για τα κόκκινα δάνεια που είναι ένα νομοθέτημα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, σημείωσε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε ότι ένα άλλο νομοθέτημα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και ένα άλλο νομοθέτημα είναι το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.
Επίσης ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης ή προώθησης δομικών αλλαγών στο νόμο Κατσέλη. «Δεν έχουμε καμία λογική κατάργησης ή επικύρωσης νομοθετημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση στο φαινόμενο. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι ο έλληνας πολίτης που υπήρξε θύμα της κρίσης χωρίς την υπευθυνότητά του πρέπει να προστατευθεί» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.
Σημειώνοντας παράλληλα ότι «στο πλαίσιο της ολιστικής αντίληψης που έχει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, εάν υπάρξουν νησίδες που μένουν ακάλυπτες θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.