ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοιτάσματα και ΤΑΡ τα βαριά χαρτιά της Ελλάδας

09:49 - 25 Σεπ 2014 | Οικονομία
Κοιτάσματα και ΤΑΡ τα βαριά χαρτιά της Ελλάδας
Ο στόχος της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας μέσω του επαναπροσδιορισμού του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης είναι κεντρικός για την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση.

Όπως διαφάνηκε κι από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο πεποίθηση είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο, τόσο με τα δικά της κοιτάσματα όσο και κατασκευάζοντας αγωγούς μεταφοράς αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις αγορές της ΕΕ.

«Οι ενδείξεις που υπάρχουν για τα ελληνικά κοιτάσματα είναι άκρως ενθαρρυντικές. Ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Μάλιστα ο ορίζοντας αξιοποίησης δεν είναι μακρινός» δηλώνει στο Reporter ανώτατη κυβερνητική πηγή, η οποία σημειώνει ότι πλέον η Ελλάδα αλλάζει οικονομική σελίδα με αυτά τα δεδομένα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ισραηλινή NobleEnergy (Κυπριακή ΑΟΖ)  αλλά και το «Nordic Explorer» της Petroleum Geo-Services που έχουν διεξάγει έρευνες στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημαντικές ενδείξεις πλούσιων κοιτασμάτων για τις οποίες το Μαξίμου έχει λάβει γνώση.

Αυτό άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. "Τα πράγματα στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει είναι καλύτερα από ό,τι λέμε δημόσια", είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι  

"στο νέο γύρο παραχωρήσεων θα δώσουν το παρών τουλάχιστον τρεις μεγάλοι παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας", πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε πρόσφατα με τους επικεφαλής του βρετανικού κολοσσού BP, επαφές που επαναλήφθηκαν και από τον πρωθυπουργό ο οποίος στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν είδε τον επικεφαλής της εταιρείας που συγκαταλέγεται στους oil majors Bob Dudley."Δεν είναι μόνο η BP είναι πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες που θα έρθουν", τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης έχει ήδη δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ελληνικής κυβέρνησης και εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Το ελληνικό σχέδιο συγκεντρώνει το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον  περίπου 90 εταιρικών σχημάτων μεταξύ των οποίων των: Exxon Mobil, Shell, Dana Gas, Anadarko Petroleum, Edison, Enel, Bankers Petroleum, Gazprom, Marathon Oil, OMV, Sumitomo Corporation, Transatlantic Petroleum, Gripen Oil & Gas, Hunt Oil, INA, Petroceltic, Petromanas, Plinacro, Ratio Petroleum, Russneft, RWE Dea, Sterling Energy.

Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζουν οι: ΔΕΠΑ, Energean Oil & Gas και η Vegas Oil & Gas.

Στην ημερίδα για τους υδρογονάνθρακες πάντως υπήρξαν από στελέχη της αγοράς εκτιμήσεις ότι τα δεδομένα από την περιοχή της Κρήτης είναι πιο φτωχά από ότι του Ιονίου όπου και καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες.  

Και ο ΤΑΡ στο παιχνίδι

Τα κοιτάσματα - σημαντικό στρατηγικό όπλο της χώρας - είναι και ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος που σχεδιάζεται να φέρει το αέριο από την περιοχή της Κασπίας. Η Ελληνική πλευρά αξιοποιεί και την επικείμενη σχεδίαση του αγωγού που θα μεταφέρει από την Ελλάδα φυσικό αέριο στη Βουλγαρία κατ΄ αρχήν και στη συνέχεια στα Βόρεια Βαλκάνια. Αυτό άλλωστε με το δεδομένο της αλλαγής σελίδας στα ανατολικά του ΝΑΤΟ με τις εξελίξεις στην Ουκρανία,  είναι και μέρος του μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού που είναι σε πλήρη εξέλιξη κι έχει κεντρικό στόχο την ολική ή μερική απεξάρτηση της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας από τη Ρωσική τροφοδοσία. Γι΄ αυτό και η στάση του κ. Σαμαρά να αναδείξει το όλο θέμα ενώπιον της κ. Μέρκελ που σημειωτέον είχε επιλέξει να κρατήσει (φαινομενική κατά κάποιους) ουδετερότητα στον πόλεμο των αγωγών (ΝαμπούκοVS TAP).

Πάντως ο Νότιος Διάδρομος και ειδικά ο ΤΑΡ είναι το μόνο επενδυτικό σχέδιο που είναι σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί απτή απόδειξη ότι η χώρα μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη.

Άλλωστε το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αρχίσει να προσφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από το από το 2018. Ο Δια-αδριατικός Αγωγός (Transadriatic Pipeline - TAP) προσφέρει την πιο προηγμένη λύση για τη διασφάλιση νέας ενεργειακής προσφοράς προς την Ευρώπη, σε αγορές όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για τους πόρους, Ο TAP στην Ελλάδα, θα διοχετεύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, αξίας 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Πέραν του ότι βοηθά την Ελλάδα να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία της να καταστεί ενεργειακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο TAP επίσης στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές εν όψει και κρίσιμων στιγμών για τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους…

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:18 - 25 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.