ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέσπιση ανώτατου επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη προτείνει το ΠΑΣΟΚ

19:29 - 14 Νοε 2006 | Οικονομία
Τη θέσπιση ανώτατου επιτοκίου στην καταναλωτική πίστη προβλέπει σχέδιο νόμου που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές δανειακές συμβάσεις. Το σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ανώτατο θεμιτό επιτόκιο ορίζεται στις τέσσερις μονάδες πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τις πιστωτικές κάρτες και μία μονάδα πάνω από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια μέχρι και μία μονάδα και στις κάρτες από 3 μέχρι 4 μονάδες.

Με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ εισάγεται επίσης η αποζημιωτική συλλογική αγωγή, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιτυγχάνουν -με απλές και ανέξοδες διαδικασίες- την επιστροφή των χρημάτων που με παράνομες πρακτικές εισέπραξαν τράπεζες ή άλλοι προμηθευτές.

Για να ενισχυθεί η δυνατότητα του καταναλωτή να λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητές του για την αποπληρωμή του δανείου και να συγκρίνει τις προσφορές, καθιερώνεται η υποχρεωτική χορήγηση έγγραφης ενημέρωσης πριν τη σύναψη της σύμβασης σχετικά με τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται και τα χαρακτηριστικά του δανείου και εισάγεται το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης από τη σύμβαση εντός 15 ημερών από τη σύναψή της.

Εισάγεται επίσης το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας για απαιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια, για την εξασφάλιση των οποίων δεν έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης.

Ακόμα κατοχυρώνεται το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, θεσπίζοντας προϋποθέσεις μη επιβάρυνσης πλέον και για τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.