ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ιδιωτικό χρέος εμποδίζει την ανάκαμψη γράφει το Bloomberg

11:35 - 29 Σεπ 2014 | Οικονομία
Το ιδιωτικό χρέος εμποδίζει την ανάκαμψη γράφει το Bloomberg
Tο μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος ύψους 164 δισ. ευρώ ως εμπόδιο στην ανάκαμψη, επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg εστιάζοντας στις συσσωρευμένες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Φιλοξενεί δηλώσεις του Αριστείδη Μπελλέ από τη Νηρεύς, σύμφωνα με τον οποίο η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους είναι τροχοπέδη για την επιστροφή στην ανάπτυξη και είναι αναγκαία μια ρύθμιση του χρέους.
Το πρακτορείο εκτιμά πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών ανέρχονται σε περίπου 90% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες έχουν αγγίξει τα 80 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες όφειλες νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία φτάνουν τα 69,2 δισ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 14,5 δισ. ευρώ.
«Μέρος αυτού του χρέους δεν μπορεί να ανακτηθεί και θα πρέπει να διαγραφεί» δηλώνει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος λέει ότι ο αριθμός των ατόμων και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εξυπηρετήσουν τα προϋπάρχοντα δάνεια τους έχει πολλαπλασιαστεί και οι πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση του ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ.
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι το «κακό χρέος» απειλεί να περιορίσει τη χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.