ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο & ταμεία

14:06 - 01 Οκτ 2014 | Οικονομία
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο & ταμεία
Τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη 20% του επίσημου ετησίου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή.

Επίσης προτείνει τη δυνατότητα ταχείας Εξωδικαστικής Διοικητικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών, την νομιμότητα της αιτιολογίας και εν γένει την φορολογική υποχρέωσή του. Η εξασφάλιση ταχείας, διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας Διοικητικής Επίλυσης από το συλλογικό αντιπροσωπευτικό όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έχει διπλό όφελος. Για τον φορολογούμενο, ο οποίος αφού θα ακουσθεί ενώπιον της Επιτροπής και θα κληθεί να εξοφλήσει την πραγματική οφειλή του. Για το δημόσιο καθώς θα είναι σε θέση να γνωρίζει το πραγματικό ύψος των ποσών που θα εισπράξει αντί του ονομαστικού ποσού που προκύπτει μονομερώς από τις πράξεις των ελεγκτικών και φορολογικών μηχανισμών, το οποίο συνήθως αποδεικνύεται εξαιρετικά διογκωμένο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διοικητικής επίλυσης και ρύθμιση των οφειλών και υπό όρων εξυπηρέτησης των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών.

Με το άρθρο 2 της πρότασης, επίσης, ρυθμίζεται η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του φορολογούμενου από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης ή της αίτησης εξώδικης Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς, μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Σκοπός των διατάξεων αυτών είναι η εκλογίκευση των πληρωμών δόσεων τόσο παλαιότερων οφειλών όσο και τρεχουσών κατά τρόπο που να επιτρέπεται στην επιχείρηση η συνέχιση της λειτουργίας αυτής.

 

Αναλυτικά προτείνει:

 

Άρθρο 1

Ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων.

α.

1. Το σύνολο των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι την κατάθεση της πρότασης νόμου υπάγεται σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η ρύθμιση του συνολικού ποσού της οφειλής, γίνεται μεχρι και σε 84 μηνιαίες δόσεις. Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο της υπαγωγής στην ρύθμιση οικονομικό έτος. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου του προηγούμενου εδαφίου οι δόσεις επεκτείνονται αναλογικά μέχρι την εξάλειψη της υπέρβασης.

2. Οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και το ετήσιο σύνολο των καταβολών τους υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος τους δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις της παραγράφου α) του άρθρου αυτού.

β. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της βεβαιωθείσας συνολικής οφειλής ή άλλης πράξης επιβολής της Δ.Ο.Υ. ο φορολογούμενος προσφεύγει στην κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών που ιδρύεται και λειτουργεί κατά τις διατάξεις των επόμενων άρθρων.

γ. Για ήδη βεβαιωμένες οφειλές η αίτηση για την υπαγωγή στην παράγραφο (Α) ή την παραγρ. (Β) κατατίθεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στην αρμόδια Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών αντιστοίχως εντός 60 ημερών από την δημοσίευση του παρόντος, σε κάθε άλλη περίπτωση εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της βεβαίωσης της οφειλής. Σε περίπτωση προσφυγής στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οφειλή όπως οριστικά καθορίζεται με την απόφαση της Επιτροπής, ρυθμίζεται με αίτηση του οφειλέτη σύμφωνα με τους όρους της παραγρ. (α)

δ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την επίδοση της απόφασης υπαγωγής στον οφειλέτη, που εκδίδεται εντός 10 ημερών από την αίτηση από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ποσό κάθε δόσης ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση.

ε. Κάθε διαφορά του φορολογουμένου με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ως προς το συνολικό ποσό της οφειλής ή τις δόσεις επιλύεται άμεσα με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

στ. Από την δημοσίευση του παρόντος στην εφημερίδα της Κυβέρνησης καταργείται το άρθρο 70Β του ν.2238/1994 (Α' 151/16-09-1994) όπως αντικαταστάθηκε από τον νέο Κώδικα Φορολογικού Εισοδήματος ν.4172/2013 (Α' 167/23-07-2013) Εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Επιτροπής αυτής εισάγονται στην κατά τόπο αρμόδια Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με αίτηση του φορολογούμενου, σύμφωνα με την §β του αρθρ.1.

Άρθρο 2

Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

α. Από την υποβολή της αίτησης ρύθμισης της οφειλής στις Περιφερειακές Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ή της ρύθμισης της οφειλής σε δόσεις, αναστέλλονται και δεν εκτελούνται κατά του οφειλέτη τυχόν επιβληθέντα ήδη μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, ποινική δίωξη και κάθε άλλο μέτρο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την αναγκαστική είσπραξη της οφειλής.

Με την προϋπόθεση πληρωμής των δόσεων προσηκόντως και εμπροθέσμως και της μη ύπαρξης άλλων ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών, χορηγείται φορολογική ενημερότητα τριμήνου διαρκείας η οποία ανανεώνεται στην λήξη της με τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης της άμεσα και χωρίς άλλη διαδικασία.

β. Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, αναστέλλονται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στην ρύθμιση της παραγρ. 1α.

γ. Η προσφυγή στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών επιφέρει τα αποτελέσματα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής και αναστέλλει μέχρι της κοινοποίησης της απόφασης στον φορολογούμενο την προθεσμία προσφυγής στο Δικαστήριο

δ. Η κάθε υπόθεση υπάγεται απαξ στην ρύθμιση των παρ. 1α και β, η ρύθμιση δε θεωρείται καταργηθείσα σε περίπτωση καθυστέρησης πέρα του ενός μηνός δύο συνεχών δόσεων. Μετά την κατάργηση της ρύθμισης η οφειλή εισπράττεται κατά τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.

Τα ποσά που υπάγονται στην παραπάνω ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Σε κάθε περίπτωση τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επανέρχονται σε περίπτωση έκπτωσης από την ρύθμιση.

ε. Με την άσκηση δικαστικής προσφυγής η αρμόδια Δ.Ο.Υ. βεβαιώνει ποσοστό 15% της συνολικής οφειλής. Το ποσό αυτό πρέπει να εξοφληθεί μέχρι την πρώτη συζήτηση επί ποινή απαράδεκτου της συζήτησης.

Η καταβολή του ποσού αυτού δύναται να ανασταλεί εν μέρει ή εν όλω με απόφαση του αρμόδιου Δικαστηρίου κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας καταβολής του συνολικού ποσού της βεβαίωσης.

Άρθρο 3

Η Περιφερειακή Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

α. Συνίσταται στην έδρα κάθε Περιφέρειας πενταμελής Επιτροπή Διοικητικής επίλυσης Φορολογικών διαφορών αποτελούμενη από δύο συνταξιούχους Δικαστικούς λειτουργούς εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον της Διοικητικής Δικαιοσύνης ως Πρόεδρος, έναν Διευθυντή Υπηρεσίας Δ.Ο.Υ της Περιφέρειας, έναν εκπρόσωπο της επαγγελματικής ένωσης του προσφεύγοντος και έναν εκπρόσωπο του οικονομικού επιμελητηρίου της Ελλάδος. Οι Επιτροπές συγκροτούνται εντός 15 ημερών από την δημοσίευση του νόμου με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.

Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα στέγασης της Επιτροπής καθώς και κάθε αναγκαίας για την λειτουργία της λεπτομέρειας .

β. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες και άλλες πόλεις κάθε περιφέρειας ως έδρες Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Επίσης με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ορίζονται ο αριθμός των μελών της Γραμματείας της Επιτροπής, η διαδικασία στελέχωσης από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας, το ύψος της αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής και ο κωδικός του Υπουργείου Οικονομικών από τον οποίο καλύπτονται οι σχετικές δαπάνες ως και η διαδικασία διάθεσης και είσπραξης των αναγκαίων κονδυλίων.

γ. Οι κατά τόπους επιτροπές λειτουργούν μέχρι εξαντλήσεως των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί μέχρι 31/3/2015. Ο ορισμός της συζήτησης των αιτήσεων γίνεται με πράξη του Προέδρου επί της αιτήσεως η οποία γνωστοποιείται με έγγραφο (τηλεομοιοτυπία ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) 10 τουλάχιστον ημέρες προ της συζήτησης, αναρτάται δε επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής.

δ. Η συζήτηση της υπόθεσης μπορεί να αναβληθεί με απόφαση του Προέδρου μια μόνο φορά, ή δε μη νόμιμη και προσήκουσα εμφάνιση του αιτούντος (ερημοδικία) συνεπάγεται την απόρριψη της αίτησης. Για την συζήτηση της υπόθεσης εκδίδεται γραμμάτιο δημοσίου 75 ευρώ υπέρ του Κωδικού κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των Επιτροπών.

Στην Επιτροπή δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις διοικητικής επίλυσης φορολογικής διαφοράς όταν το συνολικό αντικείμενο της διαφοράς είναι κατώτερο των 20.000,00 ευρώ, αλλά αυτές υπάγονται στην ρύθμιση της §1α, εφόσον ο οφειλέτης υποβάλλει την σχετική αίτηση, αλλιώς επιλύονται δικαστικώς.

Άρθρο 4

Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

Οι διατάξεις της παρ. α, του άρθρου 1 και 2 εφαρμόζονται αναλόγως για την ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31.12.2014.

Σε περιπτώσεις ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών το ποσό των δόσεων δεν θα υπερβαίνει ποσοστό 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος του φορολογουμένου του προηγούμενου έτους, στην περίπτωση δε αυτή προηγείται η έκδοση απόφασης ρύθμισης της φορολογικής οφειλής και ακολουθεί η ρύθμιση της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές.

Οι αποφάσεις ρύθμισης εκδίδονται από τον Διευθυντή του αρμοδίου υποκαταστήματος του Ασφαλιστικού Οργανισμού. Η αποδοχή από τον φορολογούμενο της ρύθμισης αποτελεί οριστική επίλυση της διαφοράς. Προϋποθέσεις για την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του αρθ. 2 είναι η καταβολή των δόσεων και εξόφληση των τρεχουσών οφειλών.

Άρθρο 5

Ποινικό αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο

1. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του νόμου 1882/1990 (Α'43/23-03-1990) σύμφωνα με την οποία “ χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι την συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής” καταργείται.

2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ανωτέρω νόμου προστίθεται η φράση: “ Η πράξη μπορεί επίσης να κριθεί ατιμώρητη εάν αποδειχθεί αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία καταβολής του οφειλέτη.”

Άρθρο 6

Απαγόρευση φορολογικού ελέγχου στην κατοικία χωρίς παρουσία εισαγγελικού λειτουργού - Προστασία οφειλετών

1. Απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικών ελέγχων και ερευνών στην κατοικία του φορολογούμενου χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανατολή και μετά την δύση του ήλιου.

2. Μετά το τέλος του εδ. β’ του άρθρου 30Α του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) όπως αυτό ισχύει προστίθεται το εξής:

Το κατασχετήριο έγγραφο απαιτείται επί ποινή ακυρότητας της πράξεως να κοινοποιηθεί στον οφειλέτη, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την εκτέλεση της κατάσχεσης.

3. Το άρθρο 30Β του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) όπως αυτό ισχύει καταργείται.

Άρθρο 7

Ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων.

α. Στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν συναφθεί την τελευταία δεκαετία μεταξύ νομίμως λειτουργούντων στην χώρα τραπεζικών και πιστωτικών ιδρυμάτων και Ελλήνων πολιτών ή μόνιμων κατοίκων Ελλάδος, απαγορεύεται να εκχωρηθούν υπό οποιαδήποτε μορφή, αμέσως ή εμμέσως σε τρίτους, μη Τραπεζικά ιδρύματα τα οποία δεν λειτουργούν νόμιμα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή να χορηγηθούν εγγυήσεις επ’ αυτών από την εκτέλεση των οποίων επέρχεται ουσιαστικά μεταβολή του προσώπου του δανειστή χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη.

β. Οι τυχόν εκχωρήσεις της προηγούμενης παραγράφου, γενόμενες μετά την ψήφιση του παρόντος είναι άκυρες και δεν δημιουργούν νόμιμα δικαιώματα του τρίτου κατά του οφειλέτη.

γ.

i) Απαγορεύονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών σε κάθε περίπτωση για οφειλές κάτω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

ii) Για οφειλές άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ως και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών μέχρι 31/12/2015, τυχόν δε διαδικασίες που είναι εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι την άνω ημερομηνία.

δ. Από την δημοσίευση του παρόντος καταργείται το άρθρο 2 του ν. 4224/2013 (Α'288/ 31-12-2013) και αναστέλλεται κάθε σχετική διαδικασία.

Άρθρο 8

Μεταβατική διάταξη.

Από την δημοσίευση του παρόντος νόμου στο ΦΕΚ, οι διατάξεις αυτές, κατισχύουν και εφαρμόζονται αποκλειστικά εις τα ρυθμιζόμενα θέματα, έναντι κάθε άλλης διάταξης νόμου, Υπουργικής απόφασης, εγκυκλίου, που έχει προηγουμένως εκδοθεί.

Καταλαμβάνονται από τις διατάξεις αυτές, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ή δεν έχουν γίνει Διοικητικές ρυθμίσεις με την συμφωνία του οφειλέτη. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας ρυθμίζονται θέματα για την εφαρμογή όλων των μέτρων και ορίζονται οι ενέργειες των εμπλεκόμενων οργάνων της Διοίκησης για την ταχεία και ορθή εφαρμογή των υπέρ των πολιτών ρυθμίσεων του νόμου αυτού. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.