ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση έβαλε λουκέτο σε 450 βιβλιοπωλεία και έκοψε το stock κατά 30%

00:02 - 02 Οκτ 2014 | Οικονομία
Η κρίση έβαλε λουκέτο σε 450 βιβλιοπωλεία και έκοψε το stock κατά 30%
Πάνω από 450 βιβλιοπωλεία της χώρας επί συνόλου 2.000 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους την τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του R, μολονότι φέτος μπήκε φρένο στα λουκέτα, το σύνολο των επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

 Παράγοντας του κλάδου επιβεβαιώνει τα παραπάνω τονίζοντας ότι πλέον όλες οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στα αυξανόμενα λειτουργικά τους έξοδα έχουν μειώσει το stock -απόθεμά τους- κατά 30%. Οπως λέει η ίδια πηγή προτιμούν να διαθέτουν κάποια ρευστότητα κυρίως για τις φορολογικές τους υποθέσεις. Βεβαίως συνεχίζει ο παράγοντας του κλάδου η επιλογή αυτή έχει επιφέρει αλυσιδωτές δυσμενείς συνέπειες στο χονδρικό εμπόριο, όπου και εκεί πολλές επιχειρήσεις που εμπορεύονται βιβλία και γενικότερα είδη βιβλιοχαρτοπωλείου βρίσκονται στα όρια τους.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η ίδια πηγή, ένα στοιχείο που αποτυπώνει την άσχημη πορεία του κλάδου στο επίπεδο της λιανικής είναι ότι το 90% των βιβλίων που εμπορεύονται τα καταστήματα έχουν τιμή από 15 ευρώ και κάτω. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρες κατηγορίες βιβλίων όπως τα λευκώματα ή τα εξιδεικευμένα βιβλία έχουν αποσυρθεί από τα ράφια γιατί ακριβώς δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Για το 2014, η εικόνα της λιανικής δείχνει μία άνοδο αξιακά κατά 3,5%. Εκτιμάται ότι ο τζίρος της λιανικής κυμαίνεται μεταξύ 150-180 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στα σημάδια βελτίωσης που εμφανίζει η ψυχολογία του κόσμου αλλά και στις καλύτερες πωλήσεις που φαίνεται να είχαν τα σχολικά σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις κάποιων παραγόντων της αγοράς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών το προσεχές διάστημα. Οπως τόνισαν στο ":R", "Εάν αυτό συμβεί μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου, καθώς ο καταναλωτής θα ξαναμπεί στο καβούκι του. Αν οι εκλογές γίνουν πριν από τα τέλη του έτους, θα πεθάνει και η τελευταία ελπίδα του επιχειρηματία να ρεφάρει μέσα στις γιορτές, όπου το βιβλίο πραγματοποιεί το 30% των πωλήσεών του".

 

 Δ. Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:41 - 01 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.