ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: Χωρίς έλεγχο οι απαλλαγές σε δικαιούχους - Δεκέμβρη από διορθώσεις Ε9

10:12 - 02 Οκτ 2014 | Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Χωρίς έλεγχο οι απαλλαγές σε δικαιούχους - Δεκέμβρη από διορθώσεις Ε9
Εντός του πρώτου 20ημέρου του Οκτωβρίου με αυτόματο τρόπο από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα γίνει η μείωση ή ο μηδενισμός των οφειλών για όσους φορολογούμενους είναι δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ (φτωχοί, ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κενών κτισμάτων κ.λπ.).

Σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι από τους δικαιούχους απαλλαγών έχουν καταβάλει ήδη ποσά που κανονικά δεν οφείλουν, θα πάρουν πίσω τα ποσά αυτά με την μορφή επιστροφών και μάλιστα χωρίς προηγούμενο έλεγχο. Εάν έχουν άλλες οφειλές, τα ποσά των επιστροφών που δικαιούνται θα συμψηφίζονται με αυτές.

Πάντως, χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και δικαιούνται γι’ αυτά μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 20% ενδέχεται να ταλαιπωρηθούν για να καταστούν δικαιούχοι της μείωσης αυτής.

Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό να κληθούν στις αρμόδιες εφορίες για να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης μείωσης καθώς η ΓΓΔΕ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τη ΔΕΗ όλους όσοι δικαιούνται της συγκεκριμένης μείωσης.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΔΕΗ για όσα κτίσματα ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα ολόκληρο το 2013 δεν είναι δυνατό να προκύψουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες με βάση τους αριθμούς παροχών ηλεκτρικού ρεύματος καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι χρήστες των ακινήτων ήταν ενοικιαστές.

 

Το Δεκέμβριο οι επιστροφές από τις διορθώσεις στο Ε9


Τον Δεκέμβριο θα συμψηφιστούν τα επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ που οφείλουν να έχουν καταβάλει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι. Τα νέα μειωμένα ποσά του φόρου ακινήτων θα προκύψουν από την εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 που θα έχουν υποβάλει.

Σε όσες περιπτώσεις προκύψουν από τους επαν-υπολογισμούς μειωμένα ποσά προς πληρωμή αλλά όχι και υποχρέωση του Δημοσίου για επιστροφές ήδη καταβληθεισών δόσεων, τα υπόλοιπα ποσά προς καταβολή θα διαρρυθμιστούν σε πολύ χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις.

Σε όσες περιπτώσεις οι μειώσεις των οφειλών του ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερες από 300€ οι φορολογούμενοι θα καλούνται στις αρμόδιες ΔΟΥ για να υποβάλουν έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούν τις μειώσεις αυτές και οι επαν-υπολογισμοί θα γίνονται κατόπιν ελέγχων.

Τις παραπάνω διαδικασίες αποφάσισε να ακολουθήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων οι οποίοι συμπλήρωσαν με λάθη ή παραλείψεις τις δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2014 με αποτέλεσμα να χρεωθούν με παραπάνω ποσά ΕΝΦΙΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.