ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και που να... προκηρυχθούν εκλογές! - Τι λέει η αγορά

14:45 - 02 Οκτ 2014 | Οικονομία
Και που να... προκηρυχθούν εκλογές! - Τι λέει η αγορά
Αν η αγορά αντιδρά με κέρδη πάνω από 2,5% επειδή η κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τι θα γίνει αν... προκηρυχθούν εκλογές;

Διευρύνονται τα κέρδη του γενικού δείκτη του Χ.Α. σε μία συνεδρίαση που δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί το μέσο για να ανατραπεί η εικόνα του πολιτικού ρίσκου για την Ελλάδα. Τόσο το Χ.Α., όσο και το δεκαετές εμφανίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου να σκαρφαλώνει στις 1.183 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 6,3% από 6,4% την Τετάρτη και 6,8% την Τρίτη που ήταν και το υψηλό του. Η εκτίμηση που κάνει το γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει τις εκλογές και ενδεχομένως να τα καταφέρει αν συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές.

 

Για να γίνει αυτό όμως, κι εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που μπορεί να καταστούν μοιραίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό. Περισσότερο απ’ όλα, η ανησυχία των ξένων έχει να κάνει με τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Κατά τα άλλα, η ψήφος εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την αγορά γίνεται για την συσπείρωση των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

 

Διαδρομή μεταξύ των 1.040 – 1.090, εκτιμά από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η αγορά δεν μπορεί να βρεθεί  και χαμηλότερα οδεύοντας προς το κλείσιμο τεχνικών κενών του παρελθόντος που απαντώνται κάτω από το «χιλιάρικο». «Όταν υπάρχει πολιτικό ρίσκο», υποστηρίζει ο αναλυτής, «δεν υπάρχουν ούτε εταιρικά κέρδη, ούτε καλά νέα από τις τράπεζες. Σέρνεται μία εκλογολογία που μόνο φθείρει το Χρηματιστήριο, αφού κανένας από τους ιδιώτες επενδυτές δεν αποφασίζει να πάρει και πάλι θέση».  Επίσης, υποστηρίζει ότι το σενάριο για την εξέλιξη του δείκτη είναι μάλλον πτωτικό, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, αν υπάρξουν καταλύτες τέτοιοι που να συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα ή κάποια καλά νέα από τα stress tests που περνούν οι Ελληνικές τράπεζες στο τέλος Οκτωβρίου.

 

Στην αγορά παρατηρούνται εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου πάνω από 8%, ή 6% ή πάνω από 5%. Ενδεικτική του κλίματος είναι η αντίδραση της MIG, στα 0,313 ευρώ, στα 10,60 η Jumbo, στα 11,17 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 7,19 η Motor Oil. Υποτονικότερη είναι η αντίδραση για τις τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική, που ανακάμπτει πάνω από τα 2,4 ευρώ. Κίνηση στα 10,82 ευρώ για τον ΟΤΕ και στα 9,26 ευρώ για τη ΔΕΗ, η οποία χθες βρέθηκε μιάν ανάσα πριν από τα χαμηλά έτους. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 71 εκατ. ευρώ. 

 

Σ.K.X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.