ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση της καταναλωτικής εµπιστοσύνης & επιδείνωση κλίµατος σε όλους τους τοµείς, διαπιστώνει το ΙΟΒΕ

15:51 - 02 Οκτ 2014 | Οικονομία
Πτώση της καταναλωτικής εµπιστοσύνης & επιδείνωση κλίµατος σε όλους τους τοµείς, διαπιστώνει το ΙΟΒΕ
Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα τον Σεπτέµβριο κινείται πτωτικά και διαµορφώνεται στις 99,3 (από 102 µονάδες τον Αύγουστο), επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του Μαΐου.

Παρά την υποχώρηση αυτή, ο δείκτης το 2014 εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει σταθεροποίηση προσδοκιών και συνάδει µε την αποκλιµάκωση της ύφεσης, που αποτυπώνεται στα επίσηµα στατιστικά στοιχεία.

Η µείωση πάντως του Σεπτεµβρίου οφείλεται στην επιδείνωση που σηµειώνεται στις προσδοκίες σε όλους τους επιµέρους τοµείς, µε εντονότερη εκείνη στο Λιανικό Εµπόριο και τις Κατασκευές και ηπιότερη αυτή στις Υπηρεσίες και τη Βιοµηχανία. Έντονη αποδυνάµωση όµως καταγράφεται και από την πλευρά της ζήτησης, µε την καταναλωτική εµπιστοσύνη να υποχωρεί στη δυσµενέστερη επίδοση του τελευταίου εξαµήνου.

Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούµενο δελτίο, η εξασθένηση των προσδοκιών τον Σεπτέµβριο ήταν αναµενόµενη και συνδέεται και µε τις αυξηµένες φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου που επηρέασε θετικά µια σειρά από οικονοµικές δραστηριότητες. Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιµήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αποδυναµώνονται, αν και ο δείκτης των εκτιµηµένων αποθεµάτων υποδηλώνει µεγαλύτερη ρευστοποίηση.
  • Στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και, εντονότερα, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
  • Στο Λιανικό Εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσµες πωλήσεις, µε το δείκτη των αποθεµάτων να κινείται ανοδικά.
  • Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων δεν µεταβάλλονται, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση επιδεινώνεται αισθητά τον Σεπτέµβριο.
  • Στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταµίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συµβαίνει και µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.