ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 2,5 δις ευρώ το πλεόνασμα έως τον Αύγουστο

14:33 - 03 Οκτ 2014 | Οικονομία
Στα 2,5 δις ευρώ το πλεόνασμα έως τον Αύγουστο
Στα 2,5 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ) ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014, σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 την αντίστοιχη περίοδο ήταν 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου (1,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς και αυτό θα αποτυπωθεί και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου (1,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, όπως θα αποτυπωθεί και στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, προσθέτωντας πως «η κυβέρνηση, έτσι, δημιουργεί, μεθοδικά και συστηματικά, διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας ώστε να προχωρήσει, σταδιακά, στη συνολική μείωση της φορολογίας και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Την ίδια ώρα, η πτωτική πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ανακόπηκε και παρέμενει στα ίδια επίπεδα του επτάμηνου Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι οποίες συνολικά (μαζί με τις επιστροφές φόρων) ανήλθαν στο οκτάμηνο στα 4,7 δισ ευρώ. Ποσό το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο με τις οφειλές του επτάμηνου του 2014.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:24 - 03 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.