ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kι όμως, οι ξένοι διαχειριστές δεν βλέπουν εκλογές στην Ελλάδα

16:42 - 06 Οκτ 2014 | Οικονομία
Kι όμως, οι ξένοι διαχειριστές δεν βλέπουν εκλογές στην Ελλάδα
«Οι αναλυτές μπορεί να ανησυχούν για την Ελλάδα, οι διαχειριστές όμως, όχι». Την άποψη αυτή εκφράζουν πηγές στο asset management της Εθνικής Τράπεζας, θέλοντας να καθησυχάσουν επενδυτές και αγορά, μετά τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει το Ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες.

 

 

«Οι αναλυτές», όπως αναφέρουν, «μπορεί να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τα reports των ξένων οίκων, πλην όμως, οι βασικές θέσεις των ξένων οίκων στην Ελλάδα, σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε άλλες μετοχές του 25άρη, παραμένουν σταθερές». Επίσης, εξηγούν ότι, ‘οι ξένοι και γενικώς τα μεγάλα σπίτια που τοποθετούνται στη χώρα μας έρχονται για να μείνουν και αυτό προκύπτει από τις μεγάλες θέσεις που έχουν funds σε Ελληνικές μετοχές, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, οι τράπεζες». Τονίζουν ακόμα, ότι «η φασαρία στο ταμπλό προέρχεται κυρίως από τα hedge funds, τα οποία έχουν περισσότερο επιθετικογενή χαρακτηριστικά, είτε σορτάροντας, που σημαίνει ότι η αγορά γκρεμίζεται, είτε αγοράζοντας που σημαίνει ότι η αγορά πραγματοποιεί απανωτά ράλι».

 

Η άποψη των διαχειριστών στα μεγάλα επενδυτικά σπίτια είναι ότι οι εκλογές στη χώρα μπορεί να αποφευχθούν και η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, ακόμα κι αυτό να μη συμβεί, θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα έχει πολλά περιθώρια ευελιξίας και το κυριότερο δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η δημοσιονομική προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι ξένοι οίκοι παρακολουθούν την Ελλάδα ως μέρος του συνόλου της Ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία όμως, είναι χωρισμένη στα δύο, σε Βορρά και Νότο». Εξηγούν ότι αν υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα, ή στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, τα asset managements των διεθνών επενδυτικών οίκων από τους οποίους γραμμή παίρνουν και οι Ελληνικές τράπεζες, δεν θα πρότειναν για αγορές τα ομόλογα των εν λόγω κρατών. Στα οποία βεβαίως περιλαμβάνονται και τα Ελληνικά». Το ίδιο επίσης, ισχύει και για τα senior bonds των τραπεζών και κυρίως της Alpha και της Εθνικής που εμφανίζουν αποδόσεις πάνω από 4 και 5%.

 

Τονίζουν ακόμα ότι η στρατηγική τους είναι συνολική. Δηλαδή, την περίοδο αυτή, εκτός από τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού νότου που έχουν καλύτερες αποδόσεις, προτιμούν να σορτάρουν το χρυσό ή το ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει ισορροπήσει κάτω από το 1,20 σε σχέση με το δολάριο.

 

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.