ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιφυλάξεις της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις του Προυπολογισμού

07:18 - 07 Οκτ 2014 | Οικονομία
Επιφυλάξεις της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις του Προυπολογισμού
Υπό εξέταση από την τρόϊκα και τους πιστωτές για το εάν αποτυπώνει υψηλό βαθμό ρεαλισμού και ενσωματώνει το μνημόνιο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πρώτες αμφιβολίες για την επόμενη μέρα.

Πριν ολοκληρωθεί η παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, υπήρξαν μηνύματα που έδειχναν ότι δεν καλύπτει ικανοποιητικά το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, εκτός του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόϊκα, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον ημερολογιακή διεκπεραίωση έγινε με την παρουσίαση, σύμφωνα με το Bloomberg, δύο αξιωματούχοι που έχουν γνώση σε βάθος ανέφεραν στο δίκτυο ότι οι πιστωτές επιμένουν ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση σε κεφάλαια διάσωσης και το επόμενο έτος, μολονότι η κυβέρνηση «επιδιώκει» ένα σχεδόν ισορροπημένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

 

Επιπροσθέτως αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία πρόβλεψη σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ελλάδα μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014, στο σχέδιο του προϋπολογισμού το 2015, στην κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και στο κλίμα που θα επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η επόμενη μέρα εξαρτάται από το τι θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο» σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι αναμένονται και τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» των τραπεζών.

Κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα κλιμάκια της τρόικας εξετάζουν τα βασικά του στοιχεία και εάν αποτυπώνει υψηλό βαθμό ρεαλισμού και αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες που ορίζει το μνημόνιο, οι Βρυξέλλες θα είναι ικανοποιημένες.

 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του 2014, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Προβλέπει επίσης φοροελαφρύνσεις με μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ διατηρεί τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, και εισηγείται τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Σήμερα αναμένεται να υπερασπιστεί το προσχέδιο και την κυβερνητική στρατηγική της οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα μιλήσει στη 2η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών με θέμα «Ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας- Η πορεία προς την ανάπτυξη». 

Στην ίδια εκδήλωση, το απόγευμα της Τρίτης, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει κριτική και επί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:15 - 07 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.