ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση αντικειμενικών & ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα δάνεια υπόσχεται η κυβέρνηση

21:37 - 09 Οκτ 2014 | Οικονομία
Μείωση αντικειμενικών & ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα δάνεια υπόσχεται η κυβέρνηση
Μια σειρά εξαγγελιών επιστράτευσε η κυβέρνηση για την αλλαγή κλίματος, τη δεύτερη μέρα της συζήτησης της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Είναι προφανές ότι πιεζόμενη από τις δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα, έστω κι αν πολλά απ΄ όσα ακούγονται στη Βουλή δεν έχουν την έγκριση των δανειστών.

Έτσι, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή, προανήγγειλε «ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια-ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια» ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση. Ο κ. Βενιζέλος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «που τα ' παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια», ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa - είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του. «Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους».

Και τα ακίνητα στο «μενού» των υποσχέσεων

Την ίδια ώρα τα ακίνητα και η ιδιωτική περιουσία και πάλι μπαίνουν στο προσκήνιο της δημόσιας ατζέντας. Έτσι, μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, και νέα μείωση στον φόρο ακινήτων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κατά την συζήτηση της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Από  το βήμα της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συστάθηκε με απόφασή μου, η Επιτροπή Αξιών Ακινήτων ώστε να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές αξίες» .

Η κυβέρνηση, που έχει τραυματιστεί από την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και γνωρίζει πίεση από το εσωτερικό της για διορθώσεις, βάζει και πάλι μπρος το θέμα αλλαγών και διορθώσεων. Ωστόσο η τρόικα δεν έχει ακόμα δώσει πράσινο φως, ενώ ο σχεδιασμός για τι όποιες διορθώσεις παραπέμπει την όποια αποκλιμάκωση για το 2017. Ήδη η Επιτροπή που έχει συσταθεί με εντολή του υπουργού Οικονομικών, εξετάζει τις τιμές των ακινήτων, ωστόσο απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν οι αξίες στα όσα συμβαίνουν στην αγορά.

Παράλληλα ο Γκίκας Χαρδούβελης θέλησε να δώσει ένα αέρα αισιοδοξίας. «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο του 2014», τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στη Βουλή. Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται σε υγιέστερες βάσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Στόχος, όπως είπε, είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η απεξάρτηση από την λογική των οριζόντιων μέτρων, ενώ τόνισε ότι το βάρος δίνεται πλέον στους μεγάλους οφειλέτες και τα πρόσωπα μεγάλου πλούτου.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μια νέα πολιτική δημοσίων εσόδων αναπτύσσεται σταδιακά και ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι θα ανταμείβονται, ενώ τόνισε ακόμα ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015 περιλαμβάνεται μια πρώτη σειρά μέτρων για μείωση των φορολογικών βαρών.
Με το ΕΝΦΙΑ, όπως είπε ο υπουργός, έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή, μια τιτάνια προσπάθεια όπως την χαρακτήρισε, ενώ τόνισε ότι φαίνονται στα νέα εκκαθαριστικά οι μειώσεις σε σχέση με το παλιό ΕΕΤΗΔΕ.
Η μέρα μετά μνημονίων εποχής «θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης», υπογράμμισε ο Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε ακόμα και με σημαντικό πολιτικό κόστος μεταρρυθμίσεις που έκρινε απαραίτητες. «Να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτα τα οφέλη δημοσιονομικής εξυγίανσης», ανέφερε ακόμα ο κ. Χαρδούβελης, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους πιστωτές της χώρας».


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:44 - 09 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.