ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 1,6 δισ. ευρώ το 9μηνο τα «λαβράκια» των κέντρων ελέγχου για μεγάλο πλούτο

22:51 - 09 Οκτ 2014 | Οικονομία
Στα 1,6 δισ. ευρώ το 9μηνο τα «λαβράκια» των κέντρων ελέγχου για μεγάλο πλούτο
Το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής παρουσίασε από το βήμα της βουλής στην ομιλία του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μάλιστα είπε ότι τα κέντρα που αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα. Δύο μεγάλα κέντρα ελέγχου έχουν διενεργήσει κατά το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου του 2014 περισσότερους από 1.400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και off shore.  Έτσι μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2014, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ.  Ωστόσο το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ακόμα εκκρεμεί καθώς πλέον όλων των άλλων, η έλλειψη στελεχών καθιστά τον έλεγχο χρονοβόρο.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο υπουργός, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, μέσω των 65 τμημάτων ελέγχου τουπανελλαδικού δικτύου των ΔΟΥ, διενεργήθηκαν περίπου 2.500 έλεγχοι οι οποίοι βεβαίωσαν 300 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός ανέφερε:
  • ότι ήδη προωθείται ισχυρό νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, ενός ζητήματος που από καιρό έμενε εκκρεμές με τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
  • για το μεγάλο πλούτο και τους μεγάλους οφειλέτες συστάθηκαν δύο εξειδικευμένα ελεγκτικά κέντρα: για μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, μια μονάδα είσπραξης μεγάλων χρεών καθώς και μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
  • έχει αυξηθεί κατά 400% ο αριθμός των φορολογικών ελεγκτών, μέσω διαδικασίας εκπαίδευσης και πιστοποίησης των υφιστάμενων εφοριακών υπαλλήλων. 
  • επιπρόσθετα θα αυξηθούν περαιτέρω 30% εντός του 2015, μέσω νέων προσλήψεων από το ΑΣΕΠ.
  • εφαρμόζονται νέοι μέθοδοι ελέγχου (μερικοί έλεγχοι, έμμεσες μέθοδοι), ενώ αξιοποιούνται δεδομένα από λίστες πληροφοριών (π.χ. εμβάσματα, off-shore).
  • τέθηκε σε λειτουργία το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για ελέγχους (ELENXIS), ενώ αναπτύχθηκε Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΣΜΤΛ), για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, όπως είπε, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης δράσεις που αφορούν και τομείς πέρα από τα φορολογικά, όπως:
- Το πληροφοριακό σύστημα, με σκοπό την αυτόματη άντληση δεδομένων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Η ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλα Υπουργεία, με σκοπό την άντληση πληροφοριών (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία).
- Το ηλεκτρονικό μητρώο σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία
- Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
- Η προμήθεια μηχανημάτων x-ray για την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων.

- Η ενιαία θυρίδα εξαγωγών (single window), με σκοπό την εξυπηρέτηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, μια δράση που μειώνει σημαντικά το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εισαγωγή / εξαγωγή αγαθών και βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:23 - 09 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.