ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τόμσεν: Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για «ακύρωση» της δανειακής στήριξης της Ελλάδας

17:22 - 10 Οκτ 2014 | Οικονομία
Τόμσεν: Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για «ακύρωση» της δανειακής στήριξης της Ελλάδας
Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η «προληπτική στήριξη» που συνιστά το Ταμείο για την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, στη σημερινή συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κράτησε σε γενικές γραμμές κλειστά χαρτιά αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς σε συγκεκριμένη ερώτηση εάν η "προληπτική στήριξη" που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να είναι μια πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ ή τον ESM, απάντησε πως "οι συζητήσεις για το θέμα είναι σε εξέλιξη".

Ωστόσο, ανέφερε πως τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβαση της στις αγορές, αν και παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads και ότι η κατάσταση είναι ακόμη «εύθραυστη» στο σκέλος αυτό. «Κατά την άποψη μας είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους πιστωτές). Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά δεν έχω να πω κάτι σε συγκεκριμένη βάση επί του παρόντος».

Σε ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσημα ενημερώσει το ΔΝΤ για την πρόθεση της να τερματίσει το πρόγραμμα δανεισμού από το διεθνή οργανισμό το 2015, ο Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για «ακύρωση» της δανειακής στήριξης. Προσέθεσε δε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση και για τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Τόμσεν ανέφερε πως «αναμφίβολα η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα», προσθέτωντας πως η βάση αφετηρίας της Ελλάδας λόγω των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών ήταν πιο δυσχερής, και αυτό σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες.

Τέλος, ανέφερε πως πλέον η δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι θα πρέπει στην παρούσα φάση να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Υπογράμμισε δε πως το βάρος θα πρέπει πέσει στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα σχετικές προτάσεις διαθρωτικών αλλαγών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:54 - 10 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.