ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναινετικό διαζύγιο και όχι διάσταση με το ΔΝΤ - Η κρίσιμη συνάντηση της Ουάσιγκτον

08:49 - 12 Οκτ 2014 | Οικονομία
Συναινετικό διαζύγιο και όχι διάσταση με το ΔΝΤ - Η κρίσιμη συνάντηση της Ουάσιγκτον
Στην 5ετή περιπέτεια της Ελλάδας, αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη μέρα καθώς κυβερνητική αντιπροσωπεία επιχειρεί να ξεκινήσει από το ΔΝΤ ο απογαλακτισμός της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του Ανώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, συναντώνται στην Ουάσιγκτον με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και τον Ρίσι Γκογιάλ.

 

Έχουν μαζί τους το επίσημο αίτημα από τον πρωθυπουργό για να εξεταστεί η πρόωρη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ και να ξεκινήσει μια νέα φάση, ίδιων πολιτικών και προγραμμάτων τα οποία θα διατηρούν τους κεντρικούς στόχους των πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων.

Στις αποσκευές τους έχουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που διατυπώνει λογιστικά την όλη εξέλιξη με διαγραφή 9δις χρέους και ισόποσο δανεισμό το 2015 (όσα είναι και τα υπολειπόμενα χρήματα που διαθέτει για την Ελλάδα το ΔΝΤ).

Από την άλλη πλευρά η κα Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα οτι η Ελλάδα έχει ανάγκη από προληπτική στήριξη. «Παρά την μεγάλη πρόοδο, για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», είπε η γδ του Ταμείου αναφερόμενη σε προληπτική ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα είχε ως προϋπόθεση κάποιου είδους συμφωνία για το ποια είναι τα μέτρα που πρ΄λεπει να πάρει η Ελλάδα για να μείνει ανοικτή η γραμμή με το ΔΝΤ.
Ο Πολ Τόμσεν συμφώνησε ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συζήτησε βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά χωρίς να έχει κατατεθεί καμία επίσημη ενημέρωση για "ακύρωση" της δανειακής στήριξης, είπε ο κ. Τόμσεν. Κάτι που πρόκειται να γίνει σήμερα.
Υπενθυμίζεται η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg και αφού έχει κάνει τις σχετικές δηλώσεις στην Καγκελαρία μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ: «η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια».
Η δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:27 - 12 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.