ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια ονόματα παίζουν στην αγορά για το οικονομικό επιτελείο και την ΕΤΕ σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

00:01 - 14 Οκτ 2014 | Οικονομία
Ποια ονόματα παίζουν στην αγορά για το οικονομικό επιτελείο και την ΕΤΕ σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Οι διερευνητικές επαφές έχουν γίνει και συνάμα εκφράζεται από τα ίδια στελέχη, με αρκετά από τα οποία συνομίλησε το «R», η βεβαιότητα ότι την «επόμενη μέρα» θα αναλάβουν ένα από τα κρίσιμα πόστα, είτε σε τράπεζα, είτε σε οικονομικό υπουργείο.

Ουκ ολίγα πρόθυμα και συνάμα ικανά πρόσωπα που προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον χώρο της Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τους «άξιους» που θα στελεχώσουν  τα κρίσιμα πόστα της οικονομίας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία. Οι διερευνητικές επαφές έχουν γίνει και συνάμα εκφράζεται από τα ίδια στελέχη, με αρκετά από τα οποία συνομίλησε το «R», η βεβαιότητα ότι την «επόμενη μέρα» θα αναλάβουν ένα από τα κρίσιμα πόστα, είτε σε τράπεζα, είτε σε οικονομικό υπουργείο.

 

Με δεδομένο ότι το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το χώρο του άλλοτε κραταιού και ισχυρού ΠΑΣΟΚ, το ίδιο συμβαίνει και με τα στελέχη που θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και εφόσον οι περιστάσεις το επιτρέψουν να ηγηθεί της διακυβέρνησης της χώρας ο κ. Αλ.  Τσίπρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον δύο πρόσωπα, η άλλοτε υπουργός Οικονομίας επί κυβέρνησης κ. Γ. Παπανδρέου, η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο τελευταίος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης, θεωρούνται «κυβερνήσιμα» στελέχη και μάλιστα πρώτης γραμμής. Οι πληροφορίες – εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά και ανθρώπων που συνομιλούν μαζί τους είναι ότι η κυρία Κατσέλη θα πρέπει να θεωρείται το φαβορί για την ανάληψη της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η αξιοποίησή της στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών ή η επιστροφή της στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εφόσον ο κ. Τσίπρας τοποθετήσει τη διακεκριμένη οικονομολόγο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αν δεν συμβεί αυτό, οι πληροφορίες  - εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η κυρία Κατσέλη έχει όλα τα εχέγγυα να ηγηθεί της Εθνικής Τράπεζας.

 

ΤΧΣ

Από την πλευρά του ο κ. Πανταλάκης, ικανότατος τραπεζίτης, με θητεία στην ΕΤΕ επί αειμνήστου Θεόδωρου Καρατζά, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για την τοποθέτησή του σε τράπεζα ή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο για μία κυβερνητική θέση, ως υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός σε οικονομικό υπουργείο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πια πολλές τράπεζες που να ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ οι ήδη υπάρχουσες, δηλαδή οι τέσσερις συστημικές, προετοιμάζονται ήδη για την επιστροφή τους εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα.

Αντιθέτως, ως ένα από τα οικονομικά – τραπεζικά think tanks του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αποτελεί η κυρία Ντίνα Λάζαρη, η οποία, λέγεται, ότι έχει άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τουλάχιστον κατά το παρελθόν. Η ίδια είχε ρόλο υποδιοικητού στην παλιά Αγροτική, ενώ είχε τοποθετηθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του Χρημτιστηρίου, δεδομένου ότι η ΑΤΕ ήταν ένας από τους μεγαλομετόχους της ΕΧΑΕ, της εταιρείας δηλαδή που διαχειρίζεται το Χ.Α. Δεν αποκλείεται η ίδια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς όμως, ή να διεκδικήσει, ή να της ανατεθεί ρόλος σε κάποιο οικονομικό υπουργείο.

 

Δ. Δασκαλόπουλος

Πηγή στελέχωσης της οικονομικής κρατικής μηχανής αν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στα… «πράγματα» φαίνεται να αποτελεί και το fund του άλλοτε ιδιοκτήτη της ΔΕΛΤΑ και τέως προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου. Αν και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο ο ίδιος θα ήθελε να βάλει σε περιπέτειες το fund που έχει δημιουργήσει και «τρέχει» με δεξιότητα ο κ. Γ. Παπουτσής, άλλοτε στέλεχος του asset management της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο δεν αποκλείεται να δώσει το «πράσινο φως» στα στελέχη του να τρέξουν την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.  

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι… αριστερός και τραπεζίτης δεν γίνεται, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Είναι κόντρα στο ιδεολογικό περιτύλιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, το μόνο βέβαιον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βασιστεί σε δοκιμασμένα στελέχη, που η αγορά έχει αξιολογήσει ως ικανά και αποδεκτά, λόγω της πολύχρονης θητείας τους σε κρίσιμες θέσεις κατά το παρελθόν. Υπό αυτό το πρίσμα, τα στελέχη με άρωμα ΠΑΣΟΚ που θα αξιοποιηθούν ε τράπεζες και οικονομικά υπουργεία, αν μη τι άλλο διασφαλίζουν τη συνέχεια στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να αφουγκραστούν αυτά που πραγματικά θέλει η αγορά και η οικονομία.

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.