ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξακολουθούν να "βασανίζουν" την Ελλάδα κακές συνθήκες διαβίωσης & οικονομική ανισότητα

14:27 - 13 Οκτ 2014 | Οικονομία
Εξακολουθούν να "βασανίζουν" την Ελλάδα κακές συνθήκες διαβίωσης & οικονομική ανισότητα
Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει με βάση δύο επιμέρους έρευνες, παρουσιάζει την εικόνα της Ελλάδας, όπως τη διαμορφώνουν οι συνθήκες διαβίωσης που συνεχώς δυσχεραίνουν και η συνεχόμενη οικονομική ανισότητα.

Τον κώδωνα κινδύνου για τις συνέπειες της κρίσης στην επιβίωση των νοικοκυριών κρούει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δημοσιεύοντας τους Δείκτες Συνθηκών Διαβίωσης του πληθυσμού της Χώρας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πλέον η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

  • Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται, τουλάχιστον τέσσερις από τους εννέα συνολικά τομείς αγαθών-υπηρεσιών της υλικής στέρησης ανέρχεται σε 20,3% το 2013 από 19,5% το 2012 και 11,6% το 2010.
  • Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες άνω των 500 ευρώ, ούτε να πάει μία εβδομάδα διακοπές, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση.
  • Το 43% δηλώνει αδυναμία να καταβάλλει το ενοίκιο ή τη δόση του δανείου της κύριας κατοικίας του και το 33,3% τους πάγιους λογαριασμούς (ρεύμα,νερό κ.α.)
  • Συνολικά, το 37,1% του πληθυσμού δηλώνει ότι καλύπτει τις συνήθεις ανάγκες του νοικοκυριού με μεγάλη δυσκολία, το 39,1% με δυσκολία και το 17% με μικρή δυσκολία. Μόλις το 6,8% δηλώνει ότι καλύπτει τις βασικές ανάγκες εύκολα.

elstat001

elstat002

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις Συνθήκες Διαβίωσης

Ανισότητα

Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε επίσης κι επιμέρους στοιχεία αναφορικά με την οικονομική ανισότητα, που παρατηρείται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Το μερίδιο εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 6,6% φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού
  • Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες αλλά και τον πληθυσμό που απειλέιται από την φτώχεια.

elstat003

Διαβάστε εδώ όλα τα στοιχεία αναφορικά με την Οικονομική Ανισότητα

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 13 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.