ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση στο ΕΣΥ

10:39 - 15 Οκτ 2014 | Οικονομία
Μια πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση στο ΕΣΥ
Ισάριθμες προσλήψεις με τις συνταξιοδοτήσεις-απομακρύνσεις γιατρών στο ΕΣΥ ετησίως, καθώς και σταδιακή κάλυψη εντός τριετίας των αναγκών των υποστελεχωμένων τμημάτων των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, προβλέπει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Υγείας, που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο-σκούπα.

Tο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εστάλη στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προβλέπει τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα καθορίσει τις προσλήψεις και επαναδιατυπώνει το πλαίσιο του ωραρίου και των εφημεριών των γιατρών.

 

Το σχέδιο υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό σχετικό κείμενο προτάσεων των γιατρών. Ωστόσο, έχουν απαλειφθεί οι προτάσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως η αποκατάσταση του ειδικού μισθολογίου, η μονιμοποίηση των επί θητεία γιατρών και η αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

 

Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι το σχέδιο δεν συνοδεύεται με μελέτη των προσλήψεων που απαιτούνται, ούτε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν υπάρχουν οικονομικά δεδομένα του κόστους των μέτρων. Οι γιατροί αναφέρουν ότι, παρά το ότι προβλέπονται προσλήψεις, δεν περιλαμβάνονται οι απαραίτητες πιστώσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015.

 

Επίσης, επισημαίνεται από μέρους των γιατρών ότι μία συμφωνία στο ζήτημα μεταξύ γιατρών και υπουργείου είναι απαραίτητη για να αποφύγει η κυβέρνηση την επικείμενη καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του ωραρίου των γιατρών και την επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει δεχθεί καταγγελίες ότι στην Ελλάδα οι ειδικευμένοι υποχρεώνονται σε εργασία 60-72 ωρών την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι 71-93 ωρών έναντι 48 και 52 ωρών αντίστοιχα που ορίζει ως ανώτατο όριο το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.