ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στηρίζουν αλλά και εξωραΐζουν την παραμονή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες

14:59 - 16 Οκτ 2014 | Οικονομία
Στηρίζουν αλλά και εξωραΐζουν την παραμονή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες
Με συντονισμένο τρόπο επιχειρεί η ΕΕ να απλώσει δίκτυο προστασίας στην ελληνική οικονομία.

Έτσι μετά τις πληροφορίες  ότι η ΕΚΤ προικίζει τις τράπεζες με 15 δισ. ευρώ, μολονότι διαψεύστηκε από αξιωματούχο της κεντρικής Τράπεζας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ελλάδα δε θα μείνει μόνη στην προσπάθεια να επανακάμψει στις αγορές. Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηριχτεί για να καθησυχαστούν οι αγορές και οι δανειστές και πάντως θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για τη διατήρηση των δημοσιονομικών της στόχων. «Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές για να ολοκληρώσουμε τον τρέχοντα έλεγχο, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνεκτικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε να διασφαλίσουμε ήπια μετάβαση στην εξέλιξη αυτής της στήριξης στη χώρα, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος», ανέφερε ο κ. Κατάινεν, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να διασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης».

Ωστόσο, ο κ. Κατάινεν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια και να εξομαλύνει την πορεία της χώρας για μια πλήρη και διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές. Η δήλωση αυτή εξελήφθη ως σύσταση για ένα νέο πρόγραμμα και επιτήρηση της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Reuters ότι μπαίνει πάγος στο σχέδιο οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζας της Ευρώπης ανέρχονται σε 42,6 δις. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, o οίκος Fitch εκτιμά ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests από τις αγορές.

Σ. Βούλτεψη: Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής

«Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν και πάλι», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας το μήνυμα στήριξης που έστειλε σήμερα η Κομισιόν. Όπως είπε, «μετά την ακατάσχετη καταστροφολογία των τελευταίων δύο ημερών αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο η αλήθεια».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 16 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.