ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διασώθηκαν κονδύλια ύψους 2,7 δις. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ

21:49 - 15 Νοε 2006 | Οικονομία
Κοινοτικούς πόρους ύψους 2,7 δις. ευρώ βγάζει από την ζώνη «υψηλού κινδύνου» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ανάβοντας το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για την εφαρμογή σχεδίου αναθεώρησης του Γ΄ ΚΠΣ διευκολύνοντας έτσι την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Την αποδοχή της πρότασης για την αναθεώρηση του Γ’ ΚΠΣ που είχε υποβάλει στις αρχές Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση, ανέφεραν και επισήμως οι Βρυξέλλες με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Jose Manuel Barroso στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Στην επιστολή του ο κ. Μπαρόζο, επεσήμανε ότι δεν κατέστη εφικτή η έγκριση του αιτήματος της ελληνικής Κυβέρνησης που ετέθη για παράταση του Γ κοινοτικού πλαισίου στήριξης της Ελλάδας και μετά το 2008.

Παρ’ όλα αυτά «ασπάζονταν» το σύνολο το σύνολο των «διευκολύνσεων» που είχαν ζητηθεί εναλλακτικά από την επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό κοινοτικών πόρων.

Στην επιστολή του ο κ. Barroso διευκρινίζει, ότι το σύνολο των διευκολύνσεων που παρέχονται από την ΕΕ, αφορούν μόνο τα 25 προγράμματα του

Γ’ ΚΠΣ και όχι τις πέντε κοινοτικές πρωτοβουλίες ( του Ταμείου Συνοχής

συμπεριλαμβανομένου ) μέσω των οποίων χρηματοδοτείται ένας μεγάλος αριθμός

έργων.

Αναλυτικότερα τα σημεία της ελληνικής πρότασης αναθεώρησης του Προγράμματος που αποδέχεται η Κομισιόν όπως περιγράφονται στην επιστολή του κ. Barosso είναι:

- Η απαλλαγή της Ελλάδας από τη συγχρηματοδότηση της δόσης του 2006 στο

Γ΄ΚΠΣ, επιτρέποντας υψηλότερα επίπεδα συγχρηματοδότησης από τα μέχρι σήμερα σε βαθμό συμβατό με τις καταστατικές οροφές σε συγκεκριμένα είδη

προγραμμάτων. Ουσιαστικά γίνεται αποδεκτή η αύξηση της κοινοτικής

χρηματοδότησης σε ποσοστό έως και 80% όπως προβλέπουν οι κοινοτικοί

κανονισμοί για συγκεκριμένα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη το 2006 . Η

απόφαση όπως διευκρινίζεται από την επιστολή έχει ισχύ και για τα υπόλοιπα

χρόνια μέχρι και το τέλος του 2008. Η αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για έργα της περίοδου από το 2000 μέχρι και το 2005 όπως αρχικά είχε διαρρεύσει. Μόνο από το μέτρο αυτό διασφαλίζονται κοινοτικοί πόροι ύψους 1,7 δις που διαφορετικά κινδύνευαν να χαθούν . Επιπλέον, η μείωση της εθνικής συμμετοχής στα έργα του Γ ΚΠΣ που θα υλοποιηθούν τα τρία τελευταία χρόνια του προγράμματος θα μειώσει τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων συνολικά κατά 1,2 δις ευρώ.

- Η διασφάλιση πόρων για 180 έργα που κινδύνευαν να μην ολοκληρωθούν μέχρι και το 2008 σύμφωνα με τον πίνακα δεσμεύσεων και απορροφήσεων του Γ ΚΠΣ .

Πολλά από τα έργα αυτά έχουν παγώσει ή δεν έχουν ξεκινήσει και ως εκ τούτου η Ε.Ε. έχει σταματήσει να εγκρίνει δαπάνες για την χρηματοδότησή τους. Η αποδοχή από την Ε.Ε. των έργων αυτών ως " έργα γέφυρες" και η μεταφορά τους στο Δ΄ ΚΠΣ έχει ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί η έγκριση δαπανών για αυτά και συγκεκριμένα για το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Τέλος η Επιτροπή έκανε δεκτό και το αίτημα για εσωτερική ανακατανομή πόρων μεταξύ των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομίας μπορεί να μεταφέρει πόρους 500 εκατ. ευρώ από προγράμματα με αργή υλοποίηση σε προγράμματα που έχουν ταχύτερη απορρόφηση.

To όφελος για την Ελλάδα όπως αναφέρει ο κ. Μπαρόζο στην επιστολή του και την οποία δημοσιοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, το συνολικό όφελος για την Ελλάδα είναι της τάξης των 2,7 δισ ευρω ως προς την κοινοτική συνδρομή, το οποίο, σε γενικές γραμμές, είναι ισοδύναμο με έναν επιπλέον χρόνο εφαρμογής για το Γ΄ ΚΠΣ.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.