ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι άλλαξε και οι ξένοι "αγάπησαν" πάλι το Χ.Α.

17:27 - 21 Οκτ 2014 | Οικονομία
Τι άλλαξε και οι ξένοι "αγάπησαν" πάλι το Χ.Α.
Υπεραπέδωσαν του δείκτη οι τράπεζες με σούπερ άνοδο 6,77%.

Με τον ιδανικότερο τρόπο τερματίστηκαν οι συναλλαγές στην αγορά, καθώς όχι απλώς κάλυψε τη χασούρα που άφησε το sell off της περασμένης εβδομάδας, αλλά η αγορά πλέον κοιτάζει τις 1.000 μονάδες με αξιώσεις. Με τις Ευρωπαϊκές αγορές στο «συν», αλλά και τη Wall Street να ακολουθεί με σημαντική άνοδο, οι επενδυτές άρχισαν σιγά – σιγά να ξαναβλέπουν το Χ.Α. με την απόδοση της 10ετίας στα ομόλογα να υποχωρεί κάτω από το 8%.

 

Το μοναδικό «πρόβλημα» που υπάρχει είναι το πολιτικό ρίσκο, όπως παρατηρούν όλοι οι ξένοι οίκοι στις αναλύσεις τους, κρίνοντας ως ιδιαίτερα σημαντική την αλλαγή στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα στης προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Επίσης, σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι η αγορά προεξοφλεί ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι απολύτως διαχειρίσιμα για τις Ελληνικές τράπεζες, που σημαίνει ότι νέες αυξήσεις κεφαλαίου πιθανώς αποφεύγονται προς το παρόν. Οι όποιες αυξήσεις κεφαλαίου θα αφορούυν την επόμενη χρονιά κι εφόσον τα νούμερα της Ελληνικής οικονομίας αποτυπώνουν την επιστροφή της χώρας το δρόμο της ανάκαμψης. Για να αποκτήσει δυναμική όμως, ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές, εξέλιξη για την οποία οι πιο τολμηροί δεν στοιχηματίζουν…

 

Κι αυτό διότι είναι γνωστό ότι μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή δύο σοβαρά για την επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης, μέτρα, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο. Που σημαίνει, ότι τα δύο αυτά αντιλαϊκά μέτρα δύσκολα θα τύχουν της αποδοχής των βουλευτών υφαρπάζοντας παράλληλα την ψήφο τους για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή…

 

Από την άλλη πάντως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα υπονομευτεί η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας, πέρα από τις κραυγές περί «εκδίωξης της  τρόικας» Οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν πάντως, ότι το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο για την κυβέρνηση, αν μέχρι τέλος του χρόνου πετύχαινε ευνοϊκή ρύθμιση για τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Αισιόδοξος και καθησυχαστικός εμφανίστηκε για το θέμα των stress tests ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλ. Τουρκολιάς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος στο επίκεντρο των εξελίξεων».

 

Ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι», σχετικά με τις ασκήσεις προσομοίωσης που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή. Η δήλωση αυτή του CEO της ΕΤΕ ερμηνεύτηκε ως θετικό μήνυμα και για τις υπόλοιπες τράπεζες και έρχεται να προστεθεί στην προ δεκαημέρου δήλωση του CEO της Πειραιώς κ. Ανθ. Θωμόπουλου, ότι οι τράπεζες διαθέτουν μαξιλάρι ασφαλείας επτά δις. ευρώ.

 

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, βρέθηκαν στο προσκήνιο τα τραπεζικά χαρτιά, με την JP Morgan, που εντάσσει και την Alpha (μετά την Εθνική) στο top 10 των μετοχών που προτιμά σε Κεντρ - Ανατ. Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική, να θεωρεί ότι οι φόβοι των επενδυτών για το AQR είναι υπερβολικοί, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα άνοδο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 26 του μήνα. Από την πλευρά της, η Morgan Stanley στην έκθεση της τονίζει πως "παρά το γεγονός ότι τα ρίσκα παραμένουν υπολογίσιμα εκτιμούμε ότι η αβεβαιότητα για την έξοδο από το μνημόνιο θα εκλείψει σύντομα και η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται".

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με μεγάλη άνοδο 5,64%, στις 995,10 μονάδες και με τζίρο 158,690 εκατ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη 11,40% για την Πειραιώς, στο 1,27  ευρώ με όγκο 24,820 εκατ. τεμαχίων, 6,62% για την μετοχή της Eurobank, στα 0,29 ευρώ και 21,7 εκατ. τεμάχια, 6,34% ενισχύθηκε η Εθνική, στα 2,18 ευρώ και 2,88% η Alpha, στα 0,6070 ευρώ και σχεδόν… 50 εκατ. τεμάχια όγκο! Ο δείκτης των τραπεζών την Τρίτη υπεραπέδωσε της αγοράς με κέρδη 6,77%. Από εκεί και πέρα, εντολές αγορών βγήκαν στην Ελλάκτωρ, που ανέκαμψε στα 2,69 ευρώ και με κέρδη 8,47%, στα 9,23 η Grivalia με κέρδη 8,33%, 8,31% τα κέρδη για την Jumbo, στα 9,64 ευρώ, στην προοπτική επιστροφής κεφαλαίου ή διανομής έκτακτου μερίσματος, σχεδόν 8% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, 8% ο Τιτάνας, επιστροφή πάνω από τα 7 ευρώ για τη ΔΕΗ, 6,7%, στα 2,70- ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, 6,67% τα ΕΛΠΕ, 6,15% η ΓΕΚ/Τέρνα και πάνω από 4% η ΜΕΤΚΑ.

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:46 - 21 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.