ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί η Standard & Poor's

10:25 - 23 Οκτ 2014 | Οικονομία
Βλέπει την απαρχή μιας νέας φάσης στην παρατεταμένη κρίση της ευρωζώνης, όπου ναι μεν τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, αλλά βρίσκεται μπροστά μας το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης των δύσκολων επιχειρηματικών γραμμών.

Σε σημερινό της report, η Standard & Poor’s εκτιμά ότι η ευρωζώνη μπορεί να εισέρχεται σε μια επίμονη φάση υποτονικής ανάπτυξης καθώς η απομόχλευση συνεχίζεται και η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται.

sp

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι μόνο οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές δεν μπορούν να βελτιώνουν για πάντα την τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης. «Η νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει τις οικονομίες να σταθεροποιηθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές μακροπρόθεσμα εάν οδηγήσουν σε εφησυχασμό».

Η Standard & Poor’s υπενθυμίζει ακόμη ότι πέρυσι τον Οκτώβριο είχε δημοσιεύσει ένα report με τον ίδιο τίτλο, στο οποίο υποστήριζε ότι διαβλέπει το ρίσκο «οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόνωσης της ανάπτυξης, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο της απομόχλευσης και την αναζωογόνηση της ανάπτυξης».

Έκτοτε, υποστηρίζει ο οίκος, οι χρηματοδοτικές συνθήκες συνέχισαν να υποχωρούν. Ο αναλυτής του οίκου, Moritz Kraemer τονίζει: «Τα πρόσφατα γεγονότα μας δείχνουν πως η εκτίμησή μας πριν από ένα χρόνο, έχει σε μεγάλο βαθμό επικυρωθεί. Πραγματικά, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 23 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.