ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι υδρογονάνθρακες θα σώσουν τις συντάξεις!

00:03 - 24 Οκτ 2014 | Οικονομία
Οι υδρογονάνθρακες θα σώσουν τις συντάξεις!
Κονδύλι άνω των 100 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της ως έσοδα από τους υδρογονάνθρακες σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την τόνωση των ασφαλιστικών της ταμείων.

Σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης το συγκεκριμένο  ποσό  από τους υδρογονάνθρακες- πρόκειται να εισρεύσει μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας την περίοδο 2020-2050.

 

Η δημιουργία του συγκεκριμένου ταμείου που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2013- στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει στόχο τη δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την εν γένει διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας.

 

Οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών θα προέρχονται από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες. Στη συνέχεια θα μοιράζονται κατά 75% στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες.

 

Aνάλογη εμπειρία υπάρχει στη Νορβηγία με την ίδρυση του Government Petrοleum Fund. Το ταμείο αυτό χρηματοδοτείται από φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας (Statoil ASA).

 

Η περιουσία του νορβηγικού δημόσιου συνταξιοδοτικού Ταμείου, τα κεφάλαια του οποίου προέρχονται από έσοδα από τους υδρογονάνθρακες της Νορβηγίας, ανέρχονται στο 130% του ΑΕΠ ενώ σημαντική περιουσία έχουν τα έξι Ταμεία του σουηδικού δημόσιου συστήματος (31% του ΑΕΠ) και το ιαπωνικό κρατικό Ταμείο (28%).

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:57 - 23 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.