ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στο σφυρί» οι μαύρες λίστες της Τειρεσίας-Για «στραγγαλισμό» μιλά η αγορά

12:01 - 24 Οκτ 2014 | Οικονομία
«Στο σφυρί» οι μαύρες λίστες της Τειρεσίας-Για «στραγγαλισμό» μιλά η αγορά
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Τειρεσίας Α.Ε. να διαθέτει προς πώληση ευαίσθητα στοιχεία, όπως πληροφορίες για ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Οι παραγωγικοί φορείς και τα συλλογικά τους όργανα έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή Ώρα MEGA, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κατέθεσε τις ανησυχίες του, τονίζοντας, εκτός των άλλων, ότι πέραν από την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η ενημέρωση μια δεδομένη στιγμή για την ύπαρξη κάποιας ακάλυπτης επιταγής ή διαμαρτυρημένης συναλλαγματικής τη στιγμή που διαδικασίες ρύθμισης χρεών βρίσκονται σε εξέλιξη -και αποτελεί σχεδόν κανόνα στη δυσμενή συγκυρία μια καθυστέρηση στις πληρωμές- ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα σε επιχειρήσεις που διεκδικούν κάποια δουλειά, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τον λήπτη της πληροφορίας. Ο κ. Κορκίδης συνέχισε, λέγοντας ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να αξιολογηθεί από όποια στοιχεία παρέχει η Τειρεσίας.


Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, τα αντλεί η Τειρεσίας από τις τράπεζες-μετόχους της στην κυριότητα των οποίων έχουν περιέλθει από τους πελάτες τους για διαφορετικό σκοπό – συνηθέστερα κατά τη διαδικασία σύναψης δανείου. Σημειώνεται ότι η Τειρεσίας Α.Ε. είναι εταιρεία θυγατρική των τραπεζών και μέτοχοί της μπορούν να είναι μόνο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θυγατρικές αυτών, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.


Οι αντιδράσεις των παραγόντων της αγοράς είναι έντονες και επισημαίνουν ότι προσωπικά δεδομένα παραδίδονται βορά στην Τειρεσίας, η οποία επιδιώκει με την εμπορευματοποίησή τους να κερδοσκοπήσει στις πλάτες τους. Προειδοποιούν, επίσης, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλήγματος της επιχειρηματικότητας, ακόμη και μέσω παραπληροφόρησης.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Τειρεσία

Σημειώνεται ότι και πρωτοκλασάτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με το θέμα. Οι βουλευτές Τσακαλώτος, Σταθάκης και Τσουκαλάς ερωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών Ν. Δένδια και Γκ. Χαρδούβελη, αναφορικά με την Τειρεσίας Α.Ε., η οποία σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο της κατατεθειμένης ερώτησης, κερδοσκοπεί παρέχοντας πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους στα στοιχεία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Οι βουλευτές καταλογίζουν απραξία στην κυβέρνηση και ενδοτισμό στις τράπεζες την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση επιχειρήσεων πραγματοποιείται από εξειδικευμένους φορείς

Δημοσιογραφική έρευνα, πράγματι, καταδεικνύει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κρίνεται στη βάση συγκεκριμένης επιστημονικής μεθοδολογίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πλήθος στοιχείων και πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ανεξάρτητους φορείς, οι οποίοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι καταγεγραμμένοι και αναγνωρισμένοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 24 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.