ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις από το ΕΒΕΑ για την απόφαση ΤΕΙΡΕΣΙΑ να βγάλει στη φόρα προσωπικά δεδομένα

23:37 - 27 Οκτ 2014 | Οικονομία
Αντιδράσεις από το ΕΒΕΑ για την απόφαση ΤΕΙΡΕΣΙΑ να βγάλει στη φόρα προσωπικά δεδομένα
Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests και την επιτυχία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, η αγορά αναμένει, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, άμεσα τονωτικές ενέσεις ρευστότητας από τις τράπεζες, ώστε οι υγιείς ΜΜΕ να μπορέσουν μέσω της σύναψης δανείου να ξεκλειδώσουν τη δυναμική τους και η αγορά να αναγεννηθεί.

Οι παράγοντες της αγοράς δεν παραλείπουν, ωστόσο, να υπογραμμίσουν ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και αυστηρά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε λογικές του παρελθόντος.


Στο πλαίσιο αυτό με νέα τοποθέτησή του για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο Προέδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν η Τειρεσίας Α.Ε., ιδιοκτησίας των τραπεζών, να συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΜΜΕ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά,  σε παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, τη Δευτέρα,  «ο ελέγχων και ελεγχόμενος δεν είναι δυνατόν να ταυτίζονται.»


Όχι στην εμπορευματοποίηση προσωπικών δεδομένων


Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς, στην πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της Τειρεσίας Α.Ε., θυγατρικής των τραπεζών, όπως, αναφέρεται στον ιστότοπό της, ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές. Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι η εταιρεία ουσιαστικά διαφημίζει τη δυνατότητα ανάκτησης προσωπικών δεδομένων τρίτων μέσω μιας νέας υπηρεσίας που παρέχει πλέον σε κάθε ενδιαφερόμενο, εκμεταλλευόμενη την προνομιακή σχέση της με τις τράπεζες μετόχους της.

 
Σημειώνεται ότι η Τειρεσίας Α.Ε. αναγράφει στον ιστότοπό της ότι μέσω της νέας υπηρεσίας «Τσεκ» θα παρέχει πρόσβαση επ' αμοιβής σε πληροφορίες για διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές νομικών και φυσικών προσώπων, στοιχεία τα οποία για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ δεν θα συμβάλουν στην αξιολόγηση της κατάστασης μια ΜΜΕ, καθώς εν καιρώ κρίσης το φαινόμενο αποτελεί, σχεδόν, κανόνα.

Αναμένονται κινήσεις από τα επιμελητήρια


Ο κ. Μίχαλος προειδοποίησε ότι τα επιμελητήρια σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς προτίθενται να αναλάβουν δράση, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρεία να εμπορεύεται εμπιστευτικά προσωπικά στοιχεία που ανήκουν στις τράπεζες, παρέχοντας πρόσβαση σε αυτά στο ευρύ κοινό.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το θέμα έχει φτάσει στην Αρχή προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία εξετάζει το ζήτημα και σύντομα αναμένεται σχετική απόφασή της.


Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.