ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Να ληφθεί σοβαρά υπόψη η καθυστέρηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη

13:42 - 28 Οκτ 2014 | Οικονομία
ΕΚΤ: Να ληφθεί σοβαρά υπόψη η καθυστέρηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η απώλεια του αναπτυξιακού momentum στην ευρωζώνη, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε.

Μιλώντας στις βελγικές εκδόσεις των De Tijd και L’Echo, ο Praet σχολίασε ότι είναι «εντυπωσιακό» το ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη βρίσκεται «πίσω» σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο του επιχειρηματικού κύκλου.

 

«Το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε. Το βασικό μας σενάριο για μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη ρεαλιστικό. Τα ρίσκα έχουν αυξηθεί και για αυτό αξίζουν την προσοχή μας», πρόσθεσε.

 

Εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, δηλώνοντας ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης για το γ΄ και δ΄ τρίμηνο εμφανίζουν οριακή μόνο ανάπτυξη. «Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, καθώς το momentum ασφαλώς δεν είναι τόσο ισχυρό για μια αυτοσυντηρούμενη ανάπτυξη», σημείωσε.

 

Πρόσθεσε δε πως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι «περιορισμένος» και ότι δυσκολεύεται να αποδεχθεί τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι υπάρχει πιθανότητα 30% για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη. «Τα μοντέλα μας εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε», δήλωσε ο Peter Praet.

 

Διευκρίνισε δε πως εάν υπάρξει ανάγκη η ΕΚΤ να παρέμβει με περισσότερες πολιτικές για να τονώσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, «δεν θα διστάσουμε. Τίποτα δεν αποκλείεται».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.